TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Nisan ayında tüketici fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 69,80 artış gösterdi.

TÜİK verilerine göre aylık artış da yüzde 3,18 olarak gerçekleşti.

Bloomberg HT anketine kurumların beklentisi yıllık artışın yüzde 70 olması yönündeydi. Aylık artış beklentisi de yüzde 3,2 olarak belirlenmişti.

Çekirdek gösterge de hızlandı. Yıllık çekirdek enflasyon Nisan'da yüzde 75,81 olarak kaydedildi. Böylelikle çekirdek enflasyonda yeni rekor görüldü.

Aylık en yüksek artış alkollü içecek ve tütün grubunda

Nisan ayında aylık olarak en çok fiyat artışı yaşanan ana grup yüzde 9,56 ile alkollü içecek ve tütün grubu oldu. Bu grubu yüzde 4,69 ile lokanta ve oteller, yüzde 4,58 ile giyim ve ayakkabı izledi.

Aylık en düşük artış ise yüzde 1,03 ile sağlık grubunda görüldü. Sağlık grubunu yüzde 1,38 ile konut, yüzde 2,62 ile eğlence ve kültür takip etti.

Yıllık olarak bakıldığında ise en yüksek artış yüzde 103,86 ile eğitim grubunda görüldü. Eğitimin ardından yüzde 95,82 ile lokanta ve oteller, yüzde 80,39 ile ulaştırma geldi.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan Nisan ayı itibarıyla, 13 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 123 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Üretici enflasyonu hızlandı

Üretici fiyat endeksi tarafına bakıldığında da eğilimin hızlandığı görüldü. Nisan ayında yıllık üretici enflasyonu yüzde 55,66 olarak kaydedildi. Mart ayında yıllık üretici enflasyonu yüzde 51,47 olmuştu.

Aylık üretici enflasyonu da Nisan'da yüzde 3,60 seviyesine çıktı.

Üretici fiyatları tarafında aylık bazda en yüksek artış yüzde 11,86 ile tütün ürünlerinde oldu. Bu grubu yüzde 10,43 ile metal cevherleri, yüzde 7,30 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme izledi.

Yıllık olarak en yüksek artış yüzde 84,25 ile metal cevherlerinde izlendi.


“Enflasyonda zirveyi yüzde 74 ile Mayıs’ta görmeyi bekliyoruz”

Bloomberg HT’ye konuk olan Coface Türkiye ve Orta Doğu Ekonomisti Seltem İyigün enflasyon verilerini değerlendirdi.

İyigün manşet verilerinin beklentilerinin dahilinde geldiğini belirterek, TCMB’nin sene sonu beklentisiyle karşılaştırıldığında mevsimsellikten arındırılmış olarak sene sonuna doğru yüzde 3 ile başlayan ve daha sonra yüzde 1,5-2’lere yakınsayan bir enflasyon tahmini üretmiş olduğunu söyledi. “Bizim beklentimiz sene sonunu yüzde 42-43 civarından bir enflasyonla bitirmemiz yönünde, bu da TCMB’nin yüzde 36’lık sene sonu tahmininin üzerinde kalmış oluyor” diyen İyigün, TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahmininde değişiklik beklemediğini açıkladı.

İyigün, gıda fiyatlarında ciddi bir artış olduğunu belirttiği açıklamasında, enflasyonda zirveyi yüzde 74 ile Mayıs ayında görmeyi beklediklerini söyledi. Gıda sektörü tarafındaki risklerin henüz bertaraf edilmediğini kaydeden İyigün, “Tarım ya da hayvancılık tarafındaki aksaklıklar hemen fiyatlara yansıyor. Bu da hizmet fiyatlarına olumsuz etki ediyor.” dedi.

Dört aylık enflasyon farkının belli olmasıyla birlikte, çalışan milyonlarca memur ve emeklinin zam tablosu da netleşmeye başladı. Yılda iki kez enflasyon farkına bağlı olarak zam alan memur ve emekliler, 2024 yılının dördüncü ay enflasyon verilerinin belli olmasıyla birlikte şimdiden temmuzda alacakları zamları hesaplamaya başladı.

TÜİK verilerine göre dört aylık enflasyon 18,72 olarak gerçekleşti. Böylece emeklilerin alacağı zam dört aylık yüzde 18,72 olurken memur ve memur emeklisinin zammı da yüzde 13,5 olarak hesaplandı.

Dört aylık fark ne kadar oldu?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan verilere göre, Nisan ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,18 olarak açıklandı.

Buna göre; SGK ve Bağ-Kur emeklileri Ocak ayı için yüzde 6,70, Şubat ayı için yüzde 4,53, Mart ayı için 3,16 ve Nisan ayı için 3,18 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu.

Böylece Nisan ayı işçi emeklisinin alacağı zam şimdiden yüzde 18,72 olarak belirlendi.

Memur ve memur emeklisi ne kadar olacak?

Memur ve memur emeklileri toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı alıyorlar.

Toplu sözleşme zammına göre memur ve memur emeklileri Temmuz ayında yılın 2. zammını alacak.

Memur ve memur emeklisi ilk altı için toplu sözleşme ile yüzde 15 zam almışlardı. Memurlar ilk altı ay enflasyonun yüksek çıkması halinde aldıkları zam ile enflasyondan doğan farkı alacak. Ayrıca yine toplu sözleşmeden doğan ikinci altı için yüzde 10'luk zam alacak.

Nisan sonu itibarıyla memur ve memur emeklisinin ikinci altı aya için alacağı rakam yüzde 13,5 olarak netleşmiş durumda.

Net rakam Mayıs ve Haziran aylarına ilişkin enflasyon verisiyle belli olacak.

Nİsan ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte işyerlerine yapılacak kira artış oranı belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu, Nisan ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıkladı.

Buna göre normal koşullarda kira artışlarında baz alınan 12 aylık ortalama verisi de netleşti. Böylece Mayıs ayında kiralara uygulanabilecek tavan zam oranı yüzde 59,64 olarak netleşti.

Konut kiralarında ise 1 Temmuz’da sona eren yüzde 25’lik tavan zam uygulamasının devam edeceği açıklanmıştı. Uygulama 2 Temmuz 2024’e kadar sürecek.

Advertisement