Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Asya teknoloji hisseleri, Microsoft Corp. ve Alphabet Inc. beklentileri geride bırakan güçlü bilançolar açıklamasının ardından yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi Samsung Electronics Co., Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. ve Tencent Holdings Ltd. gibi teknoloji devlerinin hisselerindeki yükselişin yardımıyla Kasım ayından bu yana en iyi haftasını yaşadı.

Japonya, Güney Kore, Tayvan ve Çin’deki gösterge endekslerin tümü değer kazandı. Japon yeninin BOJ kararı sonrası düşmesi de Japon hisselerini destekledi.

ABD hisse senedi vadeli endeksleri de teknoloji bilançolarının desteğiyle yükseldi. Perşembe günü açıklanan ABD verileri sonrası günü 6 baz puan yükselişle tamamlayan ABD 10 yıllık tahvil getirisi bu sabah yüzde 4,69’da yatay.

Bloomberg Dolar Endeksi 1.260 seviyesinde fazla değişim göstermedi.

Microsoft ve Alphabet’e yapay zeka desteği

Microsoft Corp. ve Google’ın sahibi Alphabet Inc. ilk çeyrek bilançoları ile yatırımcılara yapay zeka ve bulut bilişim yatırımlarının karşılık verdiği mesajını verdi.

İki şirketin açıkladığı bilançolar, kısmen yapay zeka hizmetlerinin kullanımındaki artışla desteklenen bulut gelirlerindeki yükseliş sayesinde Wall Street tahminlerine göre iyimser bir tablo çizdi. Microsoft’un gelirleri 31 Mart’ta sona eren üç aylık dönemde yüzde 17 artışla 61,9 milyar dolar olurken, hisse başına karı 2,94 dolar oldu.

Google’ın ana şirketi de aynı dönemde ortak ödemeleri hariç 67,6 milyar dolarlık satış geliri ile analistlerin ortalama 66,1 milyar dolarlık beklentisini geride bıraktı. Kapanışın ardından Alphabet hissesi yüzde 17’ye kadar yükseldi ve Microsoft yüzde 6,3 değer kazandı.

Teknoloji devleri yapay zeka alanında hakimiyet kazanmak için kıyasıya bir mücadele içinde ve Microsoft, Google’ın internet aramaları üzerindeki yirmi yıllık hakimiyetine meydan okumak için OpenAI adlı startup ile güçlerini birleştirdi. Ancak Perşembe günü açıklanan sonuçlar her iki şirketin de büyümesi için yeterli alan olduğunu gösterdi.