HABERLER ABONE OL

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi'ni değerlendirdi.

Açıklanan paket ile birlikte şartsız tasfiye hakkının Anadolu'nun dört bir yanındaki binlerce müteahhit için hayati hale geldiğini vurgulayan TMB Başkanı Eren "Cumhurbaşkanlığı'nın 2024-2026 dönemine ilişkin yatırım programı hazırlıkları ile ilgili yayımlanan genelgede, tasarruf tedbirleri kapsamında zorunlu haller dışında 2024 yılı yatırım programına yeni proje alınmayacağı belirtilmişti. Bu nedenle 2024 yılında müteahhitlerimiz yurt dışı faaliyetlerini ön plana almışlardır. Bugün açıklanan paket ile birlikte kamu projelerinde yüzde 75'i tamamlanan projelere öncelik verileceği belirtilmiş, ihalesi yapılmış, henüz yeni başlanmış projelerin ise ilerlemesinin çok yavaş olacağı öngörülmektedir" şeklinde konuştu.

Öte yandan hak ediş ödemeleri konusunda da bütçeden herhangi bir aktarım olmayacağının belirtilmesinin ilerleme oranı yüzde 75'in altında olan projelerin sürdürülmesini önemli ölçüde kısıtlayacağına vurgu yapan Eren söylerine şu şekilde devam etti:

"Bu durumda, çok az ödenek ayrılacak bu projeleri devam ettirmek müteahhitlerine taşıyamayacakları kadar ağır maliyetler getirecektir. Bu nedenle kamu projelerinde şartsız tasfiye hakkı getirilmesi, kamuya iş yapan müteahhitler için hayati önemdedir. Aksi halde müteahhitlerimiz belirsiz bir süre ile belirsiz bir yükü üstlenmek durumunda kalacaklardır."

Advertisement