2016 ayı piyasası yılı mı olacak?
-
Wall Street'te karamsar beklentilere sahip piyasa oyuncuları dahi 2016'da işlerin bu kadar kötüye bu kadar çabuk gideceğini düşünmüyordu
Petrolün varil fiyatı 12 yıldır ilk kez 30 doların altına düştü. Çin yavaşlamakta olan ekonomisini desteklemekte ve volatil seyreden hisse senedi piyasalarını sakinleştirmekte zorluk yaşıyor. Ocak ayının ilk yarısı geçilirken, ayı piyasası görüşlü piyasa oyuncuları şimdilik galip geldi. ;
Cuma günü, Dow Jones Endeksi 391 puan düşerken, küresel çapta yatırımcılar herhangi bir iyi haber arar oldu. Fon yöneticilerinin birçoğu serinkanlılıklarını korusa da, pek azı ABD piyasalarının Ağustos’ta benzer bir kargaşanın ardından yaptığı gibi toparlanacağı konusunda güvence verebiliyor.
Satışlar şimdiye kadar çok yoğundu. Cuma günü Avrupa hisseleri resmen ayı piyasası bölgesine girdi. Stoxx 600 Endeksi Nisan’daki rekor yüksek seviyesinin yüzde 20 altında kapandı. Küresel hisse senetleri Haziran’dan bu yana 14 trilyon dolar ya da yüzde 20 düştü. Düşüşün hızı o kadar hızlı oldu ki 2011’in düşüğünden sonra yaşanan rallinin neredeyse yarısını geri aldı. Yatırımcılar, böylesi bir durumda ABD tahvil piyasasına kaçarken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri aylardır ilk kez yüzde ikinin altına geriledi.
Olan bitenin nedeni tanıdık; Çin ve petrol
4.5 trilyon değerinde fon yöneten BlackRock’un yatırım stratejileri küresel şefi Russ Koesterich, “Olan biteni tek bir temel korkuya indirgeyebiliriz, bu da küresel ekonominin durumu. İnsanların korktuğu bu durumun sebebinin aşırı tepkisi olmadığı, büyümeyi etkileyen temel faktörlerdeki kötüleşmenin bu durumu doğurduğu” dedi.
Tüm bu kargaşada, olan bitenin bir türbülanstan fazlası olduğuna dair tereddütler de var. 68 milyar dolar değerinde fonları yöneten BMO Private Bank CIO’su Jack Ablin, “Ben panik yapmıyorum. Yaşananların bir finansal kriz olduğunu düşünmüyorum. Her şeyi satıp ve korunaklara saklanmamız gerektiği görüşünde değilim. Yaşadığımız piyasalardaki yeniden değerlemenin bir parçası” dedi.
Piyasalardaki dalgayı değiştirebilecek bir çok gelişme olabilir. Merkez bankaları müdahalede bulunabilir. Tüketiciler, enerji masrafları için tasarruf ettikleri paranın daha büyük kısmını harcamaya başlayabilir. Petrol, sıkça olduğu gibi, tekrar yukarı hareket edebilir. Aslında, Goldman Sachs Group raporu, petrol vadelileri fiyatlarındaki düşüşün, yılın ikinci yarısında arz fazlasını arz açığına çevireceğini tahmin ediyor.
Şanghay Bileşik Endeksi’nin Cuma günü yüzde 3.6 gerilediği Çin’de ekonomik büyüme toparlanabilir. Önümüzdeki hafta açıklanacak olan ve yüzde 11.3 artması beklenen Aralık ayı perakende satış verisi toparlanmaya işaret edebilir.