Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Startsup Watch Kurucu Ortağı İhsan Elgin, 2023 yılına kadar Türkiye'den en az iki fintech unicornunun (Değeri milyar dolar seviyesini aşan girişim) çıkmasını beklediğini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk lan Elgin, Türkiye'de girişimcilik ekosisteminin geçmişinin 10-15 yıl olduğunu ve son 10 yılda da olgunlaşmaya başladığının altını çizdi. Ekosistemdeki şirketlerin başta sadece kopya işlere odaklı olduğunu hatırlatan Elgin, "Daha çok e-ticaret ve uygulama örnekleri vardı. Daha sonra oyun sektörü hareketlendi ve çok anlamlı oyunlar çıktı. Sonra ise fintechler ve şimdilerde de deeptech dediğimiz derin teknolojilerin girdiği sağlık, enerji gibi uygulamalar gündemimizde. Türkiye'de bugüne kadar yaşanan 6 milyar dolarlık exit'in yüzde 90'ını e-ticaret veya oyun işinde oldu. Şimdilerde ise sıra fintech şirketlerine geliyor. Özellikle de ödeme sistemleri alanına. Benim düşüncem biz 2023 yılına kadar en az iki Türk fintech şirketinin milyar dolar seviyelerine ulaştığını göreceğiz. Ama altını çizeyim, sadece Türkiye'de çalışan bir fintech ile gelemeyiz" diye konuştu.

'START-UP'LAR SEKİZ AYDA 95 MİLYON DOLAR YATIRIM ALDI'

Türkiye'deki girişim ekosistemine yapılan yatırım rakamları hakkında da bilgi veren Elgin, 2019 yılında erken seviye girişimlere 106 milyon dolar yatırım yapıldığını, bu yılın ilk sekiz ayında ise 86 adet girişme 95 milyon dolar yatırım gerçekleştiğini söyledi. Bu anlamda pandeminin girişimlere biraz daha pozitif yansıdığını kaydeden Elgin, "Türkilerin yurtdışındaki girişimlerine ise geçen yıl yaklaşık 216 milyon dolar yatırım almışlardı. Bu yıl ilk 7 ayda 110 milyon dolar yatırım aldı" diye konuştu. Girişimlere yatırımların pozitif yönde devam ettiğini kaydeden Elgin, bunun da temel nedeninin ise teknolojiye ve inovasyona olan ihtiyacın artması olduğunu belirtti. Elgin, dünyada ise ilk yedi ayda 15 milyar dolar fintech yatırımı olduğunu sözlerine ekledi.

'TİCARET DİJİTALE ODAKLANINCA FINTECHLER ÖN PLANA ÇIKTI'

Türkiye'de girişimcilik ekosisteminin olgunlaşma evresinde olduğunu ifade eden Elgin şöyle devam etti: "Dolayısıyla eskisi gibi küçük yatırımlar yerine daha büyük ölçekli yatırımlar gözlemliyoruz. Bu yılki girişim başına yatırımlar da arttı. Bu yıl yatırımların sadece yüzde 10'u fintech yatırımları, yüzde 50'si ise yazılımların hizmet olarak verildiği iş modeline sahip girişimciler. Bunun anlamı da büyük şirketler artık teknoloji kullanmaya daha da adapte olmak istedikleri için ve özellikle de KOBİ'ler dijitalleşmeye geçmek zorunda kaldığı için KOBİ'lerin kullandığı ürünler tarafında hızlı bir büyümesi söz konusu. Ticaret dijitale odaklanınca fintechler ön plana çıktı ve dijitalde ticaretin yolu da fintechlerden geçmeye başladı."