Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyada bu hafta takip edilen konuların başında ABD Başkanı Trump'ın azil süreci, yine ABD'de 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketinin detayları ve tahvil alımlarının bu yıl sonu kadar yakın bir zaman içerisinde azaltılmaya başlanabileceği yönünde giderek güçlenen spekülasyona ilişkin Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları yakından izlendi.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerginlik tırmanmaya devam ediyor. ABD, ordu bağlantılı olduğu gerekçesiyle Çinli teknoloji devi Xiaomi'yi de kara listeye aldı.

Yurt içinde ise Whatsapp güncellemesi ve Kovid-19 vakalarıyla aşılama sürecine ilişkin gelişmeler bu hafta gündemde öne çıkan konular arasında yer alıyor.

Trump'ın azil süreci

Demokratlar, Başkan Trump'a karşı azil maddesini içeren tasarıyı Meclise resmen sundu. ABD Temsilciler Meclisine sunulan tasarıda Başkan Donald Trump'a, 6 Ocak'taki Kongre baskını dolayısıyla "ABD hükümetine karşı kasten şiddete teşvik" suçlaması yöneltildi.

Tasarıda "görevi kötüye kullanmak" başlığı altında Trump'a, kongre baskını dolayısıyla "ABD hükümetine karşı kasten şiddete teşvik" suçlaması yöneltildi.

Salı günü ise Bloomberg'e konuşan üst düzey bir hükümet yetkilisi ABD Başkanı Donald Trump ile Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Kongre baskınından sonra ilk kez görüştüğünü ve Pence'in Trump'ın azledilmeyeceği ya da istifa etmeyeceği sinyali verdiğini belirtti.

Ardından ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, anayasanın 25. ek maddesini kullanarak Başkan Donald Trump'ın görevden alınmasına yönelik herhangi bir adım atmayacağını açıkladı.

Trump'a karşı anayasanın 25. ek maddesinin kullanılmasını öngören tasarının oylaması öncesi Pence, Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi'ye bir mektup gönderdi. Pence, mektubunda, "25. maddeyi devreye sokmak gibi bir eylemin ülkemizin çıkarına olduğunu ya da anayasa ile uyuştuğunu düşünmüyorum." ifadesini kullandı.

ABD Temsilciler Meclisinde yapılan oylamada, Başkan Donald Trump'ın "isyana teşvik" ile suçlandığı azil maddesi kabul edildi. ABD Kongresindeki Demokratlar, 6 Ocak'taki Kongre baskınından sorumlu tuttukları Trump'a karşı önemli bir adım attı.

Biden 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketini açıkladı

ABD’nin 20 Ocak’ta görevini devralacak olan seçilmiş başkanı Joe Biden, salgınla mücadeleyi hızlandırmak ve ekonomiyi canlandırmak için önerdiği 1,9 trilyon dolarlık kurtarma paketini açıkladı. Biden’ın açıkladığı teşvik paketinde Kovid-19 ile mücadeleye 400 milyar dolar, vatandaşlara doğrudan ödenecek çeklere 1 trilyon dolardan fazla ve topluluklar ile şirketlere 440 milyar dolar yardım yapılması tasarlanıyor.

Paketin büyüklüğünün yanı sıra asgari ücret artışı ile eyalet ve yerel yönetimlere yardım gibi Demokratların önceliklerine yer veriyor oluşu, Cumhuriyetçilerin desteğini zora sokabilecek bir unsur olarak değerlendiriliyor.

Paket, geçen ay kabul edilenin iki katından fazla, Mart 2020 Koronavirüs Yardım, Destek ve Ekonomik Güvenlik Yasası (CARES) paketinin biraz altında bir büyüklüğe sahip. Ayrıca eyaletler ile yerel yönetimlere ayrılması öngörülen 350 milyar dolarlık fonun büyüklüğü, Cumhuriyetçilerin 2020 sonunda destek verdiği 160 milyar dolarlık tutarın iki katından fazla olarak dikkat çekiyor.

Powell tahvil alım tartışmalarına noktayı koydu

Princeton Economics'in Perşembe günkü sanal oturumunda konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının dev boyuttaki tahvil alımlarının azaltılmasını tartışmak için doğru bir zaman olmadığını söyledi.

Powell, yaptığı açıklamada “Tahvil alımlarının iletişimini gerçekleştirirken çok dikkatli olmamız gerektiğini biliyoruz. Çıkışı konuşmak için doğru zaman olmadığını biliyoruz. Bence küresel finansal krizinden çıkardığımız bir başka ders de erken çıkış yapmama konusunda dikkatli olmamız gerektiği” dedi.

ABD Xiaomi'yi kara listeye aldı

Trump yönetimi ulusal güvenliği tehdit ettiği ve Çin ordusu ile bağlantılar bulunduğu gerekçesiyle 10 Çinli şirketi kara listeye aldı. Kara listeye alınanlar arasında dev akıllı telefon üreticisi Xiaomi de bulunuyor.

ABD, ulusal güvenliği gerekçe göstererek Çinli şirketleri hedef alıyordu fakat Xiaomi’nin de kara listeye alınması beklenenler arasında değildi. Yasak geri çekilmediği sürece Xiaomi’nin ABD Borsalarından çıkarılması ve küresel gösterge endekslerinden silinmesi riski var.

Kara listeye alınan diğer şirketler arasındaysa Gowin Semiconductor, Luokong Technology Group, Global Tone Communication Technology ve Advanced Micro-Fabrication Equipment bulunuyor.

Bitcoin balon mu?

Bitcoin'de 3 yıl önceki çöküşü hatırlatan bu haftaki iki günlük sert düşüş balon tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Popüler kripto para sonrasında kayıplarının büyük bir kısmını geri alsa da yatırımcıların düşüş endişeleri devam ediyor.

Fiyatın geçen yıl dörde katlamış olması, hemen ardından çöküş gelen kripto parada 2017 yılında yaşanan çılgınlığı anımsatıyor.

İngiliz Finansal Yönetim Otoritesi (FCA), hafta başında yaptığı açıklamada kripto para birimlerinin son derece yüksek seviyede risk içerdiğini belirterek, kripto varlıklara yatırım yapanların tüm paralarını kaybetmeye hazır olması gerektiğini kaydetti.

"Whatsapp" meselesi

Son günlerin sıcak konusu Whatsapp güncellemesiyle ile ilgili olarak yoğun gelişmeler yaşanıyor.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, son günlerin gündemdeki konusu Whatsapp güncellemesine ilişkin olarak konunun ulusal güvenlik sorunu olduğunun altını çizerken, Rekabet Kurulu, Facebook ve WhatsApp hakkında resen soruşturma başlattı ve WhatsApp verilerinin paylaşılması zorunluluğunu durdurdu.

Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamalarından biri olan Whatsapp'ın tartışmalı sözleşme güncellemesine yönelik kullanıcı tepkilerinin ardından aralarında Turkcell'in BiP uygulaması gibi farklı uygulamalar öne çıkmaya başladı.

Birçok kamu kuruluşu Whatsapp'i kademeli olarak bırakmaya başladıklarını ve farklı mesajlaşma uygulamaları üzerinden iletişim kurmayı hedeflediklerini söyledi.

Ayrıca, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone yerli mesajlaşma ve sosyal medya uygulamaları için işbirliğine imza attı. Yapılan anlaşmaya göre Turkcell, Türk Telekom müşterileri ve Vodafone İletişim Pass kullanıcıları BiP ve Yaay'ı internet kotalarından harcama yapmadan kullanabilecek.

Türkiye'de günlük Kovid-19 hasta sayısı 1000'in altına indi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Salı günü yapılan açıklamada uzun bir aradan sonra günlük hasta sayısının 1000'in altına indiği belirtildi.

Kovid-19 ile mücadele kapsamında başlatılan aşı uygulamasında dün itibarıyla toplam aşılanan kişi sayısının 500 bini geçtiği açıklandı. Bu kapsamda, 500 bin üzerinde kişiye CoronaVac aşısının ilk dozu yapıldı.

Pfizer Inc. ve BioNTech SE, Pazartesi günü mRNA teknolojisiyle geliştirdikleri Kovid-19 aşının 2021 yılındaki üretim kapasitesini 2 milyar doz aşıya yükselttiğini açıklamıştı.