Advertisement

ABD hisse senedi piyasasında kısa pozisyon alan traderların hesabı tutmadı.

Russell 3000 Endeksi'nde en fazla açığa satılan 50 şirketin hisseleri bu yıl daha şimdiden yüzde 33 yükselmiş durumda. Goldman Sachs Inc.'in kısa pozisyon alınanlar sepeti en azından 2008 yılından beri en iyi performansına hazırlanıyor.

Piyasada bu yıl yaşanan rallide bir kural var: Bir şirket ne kadar sevilmiyorsa hisse senetleri bir o kadar ilgi görüyor.

Bunun bilinen bir örneği GameStop Corp. IHS Markit Ltd. verilerinde kısa pozisyon ilgisi neredeyse serbest dolaşımdaki paylarının yüzde 100'ü olan şirketin bu yılki yükselişi yüzde 350'yi aştı. Bir hedge fonu tüketici elektroniği şirketindeki kısa pozisyonundan dolayı ciddi zararlarla karşı karşıya.

Perakende yatırımcılar kitleler halinde alım opsiyonlarına yöneldikçe dealerlar dayanak hisse senetlerini hedge amaçlı olarak durumunda kalıyorlar. Hedge fonlar ise kısa pozisyonların azaltıyorlar.

Russell 3000 Endeksi'nde en fazla kısa pozisyon alınan 20 hisseden biri olan Bed Bath & Beyond Inc. perakende alımların etkisiyle bu yıl yaklaşık yüzde 78 yükseldi. AMC Entertainment Holdings Inc.'in hisseleri ise iflastan dönmesinin ardından yüzde 110'dan fazla değer kazandı.

Açığa satış trendlerini takip eden araştırma şirketi Quantitative Partners'ın yöneticisi Geoff Garbacz, "Kısa pozisyonlar tamamen mahvoldu." diyor.

Değer şirketleri ve küçük sermayeli şirketlerden volatil isimlere doğru yönelimde girişimci ruh etkili olabilir. Ancak az sayıdaki hisse senedinde görülen bu ani yükselişler risk iştahının yüksek olduğu bu dönem için bile fazla dikkat çekici.

Yine de kurumsal hisse yatırımcılarının geçen aylarda kısa pozisyonlarının bir kısmını kapattığını belirten Garbacz, genel olarak yatırımcılar için zararın sınırlı kaldığını ifade etti.

Kısa pozisyon alanlar 2005'ten bu yana yaşanan en sert düşüşün yaşandığı yıl, ezber bozan sıçramanın etkisiyle yüzde 48 kaybetti.