Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de perakende satışlar Temmuz ayında keskin bir şekilde yavaşladı. Bu durum, koronavirüs vakalarındaki hızlı artış ve halen yüksek seviyelerdeki işsizliğin ekonomik toparlanmayı yavaşlattığını işaret ediyor.

Perakende alışverişlerin değeri Temmuz ayında, bir önceki aya göre yüzde 1.2 arttı. Bu veri Haziran ayında yüzde 8.4 artış göstermişti. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, perakende satışların yüzde 2.1 artması bekleniyordu. Ankete katılan 70 ekonomistin perakende satışlara ilişkin tahminleri yüzde 0 ile yüzde 4.5 artış arasında geldi.

Bu yavaşlamaya rağmen perakende satışlar pandemi öncesi seviyelerin üzerindeydi ve Temmuz alımları geçen yıla göre yüzde 2.7 yukarıdaydı. Bu durum, ekonominin büyük kısmının önceki trendine döndüğünü ya da yaklaştığını gösteriyor.

Haziran ayına kıyasla yavaşlama, motorlu araç ve inşaat malzemeleri satışlarındaki düşüşleri ve restoran ve giyim kuşam mağazalarındaki satış artışlarında görülen yavaşlamayı yansıtıyor. Bu veri, ekonomik toparlanmanın Temmuz ayında teklediğini gösteren önceki yüksek frekanslı verilere paralel çıktı.

Barclays Plc'nin baş ABD ekonomisti Michael Gapen, "Faaliyet yavaşlıyor," dedi ve "Bu durum ilk verilerle ve süregelen toparlanma ile uyumlu. Temmuz verileri toplamda ekonominin halen bir ivmeye sahip olduğunu gösteriyor. Açık soru şu; bu seyri Eylül ve Ekim dönemlerine taşımaya yetecek denli güçlü bir ivme olacak mı?" şeklinde görüş bildirdi.

Otomobil hariç perakende satışlar, yüzde 1.3 artması beklenirken yüzde 1.9'luk bir artış gösterdi.

Perakende atışlar Haziran ayında 529.396 milyar dolar seviyesinde gerçekleştikten sonra Temmuz'da 535.982 milyar dolara tırmandı.

Oto galerileri, inşaat malzemeleri ve benzin istasyonları hariç perakende satışlar Temmuz ayında yüzde 1.9 yükseldi.

Perakende satışlar "kontrol grubu" ise söz konusu dönemde yüzde 1.4 arttı.

Perakende "kontrol grubu", gıda hizmetleri, oto galerileri, inşaat malzemeleri ve benzin istasyonlarını içermiyor.