Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Ticaret Bakanlığı verilerine göre perakende satışlar Aralık'ta bir önceki aya göre yüzde 0.7 geriledi. Ekonomistlerin medyan beklentisi değişiklik olmayacağı yönündeydi. Kasım verisi eksi yüzde 1.4'e aşağı revize edildi.

Yıl sonunda görülen zayıf tüketici toparlanmasıyla uyumlu gelen rakamlar, pandeminin mağazaları kapanmaya zorladığı ve tüketicileri evde tuttuğu zorlu bir yılın ardından ekonominin duyduğu teşvik ihtiyacını işaret ediyor.

Satışların düzeltilmemiş değeri 2020'de bir önceki yıla göre sadece yüzde 0.6'lık bir artış olduğunu gösteriyor.

Hayal kırıklığına uğratan rakamlar, ABD ekonomisinin en büyük kısmını oluşturan tüketici harcamalarının, yani büyük mağazalar, çevrim içi mağazalar ve restoranlardaki zayıf satışların bir yansıması.

Fed Başkanı Jerome Powell Perşembe günü katıldığı sanal bir etkinlikte ekonominin Fed'in olmasını istediği yerden hala çok uzakta olduğunu, bununla birlikte pandemi etkisini yitirdikçe güçlü bir harcama ve fiyatlar üzerinde yukarı yönlü bir baskı görülebileceğini söylemişti.

Otomobil hariç perakende satışlar Aralık'ta yüzde 1.4 ile Nisan'dan bu yana en sert düşüşü gerçekleştirdi. Kontrol grubu denilen satışlar yüzde 1.9 düştü. Tüketici talebini daha iyi yansıttığı düşünülen gösterge sekiz aydan bu yana en sert düşüşünü yaptı.