Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Şubat ayına ilişkin istihdam verileri ekonomist beklentilerini aşarak güçlü sinyaller verdi.

ABD'de tarım dışı istihdam Şubat ayında 379 bin arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi istihdamın 200 bin artacağı yönündeydi.

Şubat'ta işsizlik oranı ise yüzde 6,2 seviyesine geriledi. Ekonomistlerin bu veriye ilişkin beklentisi ise yüzde 6,3 olarak kaydedilmişti.

Ortalama saatlik kazançlarda yaşanan değişim ise beklentilere paralel oldu. Buna göre Şubat'ta ülkede ortalama saatlik kazançlar bir önceki aya göre yüzde 0,2; bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 5,3 artış gösterdi.

Daha önce 49 bin olarak açıklanan Ocak ayı tarım dışı istihdam artışı verisi ise 166 bin olarak revize edildi.

Verinin açıklanmasının ardından ABD 10 yıllık tahvil getirisi bir ara 6 baz puan artışla yüzde 1,6238’e kadar tırmanarak ile 25 Şubat’ta gördüğü seviyenin üzerine çıktı.

ADP verisi beklentilerin altında kalmıştı

Verilerden önce ADP tarafından açıklanan özel sektör istihdam artışı ise beklentilerin altında kalmıştı.

ADP özel sektör istihdamı Şubat’ta 117 bin artış kaydetmişti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini istihdamın 205 bin artmasıydı.

ADP Kıdemli Ekonomisti Nela Richardson istihdam piyasasının ülke çapında zayıf bir toparlanma içinde olduğunu belirterek “büyük ölçekli firmalarda Kovid-19’un etkilerinin daha fazla hissedildiğini görüyoruz.” değerlendirmesini yaptı. Orta ölçekli firmalar 57 bin, küçük ölçekli firmalar 32 bin, büyük ölçekli firmalar ise 28 binlik istihdam yarattı.