Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, koronovirüs için tedavi bulma yarışının getirdiği umutla birlikte, yatırımcıların Amerikan ekonomisinin yakında karantinadan çıkmaya başlayabileceğine ilişkin beklentilerinin artması sonrası üst üste ikinci haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

ABD hisse senetlerinin göstergesi Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, ABD hükümetinin ekonomiyi yeniden açmaya yönelik esasları açıklaması sonrası üst üste ikinci haftayı da yükselişle geçerek Şubat ortasından bu yana en uzun haftalık yükseliş serisini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Teknoloji devlerindeki ralli, Nasdaq 100 Endeksi'ni Russell 2000 Endeksi'ne kıyasla 20 yılın en yüksek seviyelerine çıkardı. Gilead Sciences Inc., bir grup hastada "ateş ve nefes darlığı semptomlarının" hızla iyileştiğinin görüldüğünü kaydetmesinin ardından yükseldi. Boeing Co. Seatle'daki tesislerinde ticari uçak üretiminin gelecek hafta başlayacağını duyurmasının ardından sıçrama yaptı.

Bu hafta hisse senetleri için, Beyaz Saray'ın eyaletlerin evde kal talimatlarını ve diğer sosyal mesafe tedbirlerini gevşetip gevşetmemeye karar vermeyi değerlendirme konusundaki esasları yayımlamasının ardından olumlu bir havada sona eriyor. Hükümet, son dört haftada 22 milyon Amerikalının işsizlik maaşı için başvurmasının ardından ve son 10 yılda yaratılan istihdamın kaybedilmesinina ardından büyük baskı altında. Öte yandan, Çin Politbürosu, ekonominin yaklaşık 30 yıldır ilk kez daralmasının ardından, zorunlu karşılık oranları ve faiz indirimleri dahil güçlü politika tedbirlerinin alınacağı taahhüdünde bulundu.

Northwestern Mutual Wealth Management baş yatırım stratejisti Brent Schutte, "Piyasa bu ekonomik vadiden çıkmamızı sağlayabilecek her şeye olumlu reaksiyon verecektir," dedi ve "Koronavirüs için tedavi ya da aşı nihai son nokta olur. Bunun süresini kısaltacak her ne yapabilirsek" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500 Endeksi Cuma günü TSİ 17:10'da 61.66 puan ya da yüzde 2.2 yükselerek 2,861.21 puana çıkarken, Dow Jones Endeksi 521.90 puan ya da yüzde 2.2 yükselerek 24,059.58 puan ve Nasdaq Endeksi 223.65 puan ya da yüzde 1.5 yükselişle 8,656.02 puana ulaştı.