Bloomberght
Bloomberg HT Haberler ABD, İran'a enerji yaptırımlarını 10 yıl daha uzatıyor

ABD, İran'a enerji yaptırımlarını 10 yıl daha uzatıyor

  • ABD'nin İran'a uyguladığı enerji endüstrisi ile ilgili bazı yaptırımların 10 yıl daha uzatılmasını öngören yasa tasarısı, Temsilciler Meclisinde çoğunluk oyuyla kabul etti

Giriş: 16 Kasım 2016, Çarşamba 22:22
Güncelleme: 16 Kasım 2016, Çarşamba 22:22

ABD'nin İran'a uyguladığı enerji endüstrisi ile ilgili bazı yaptırımların 10 yıl daha uzatılmasını öngören yasa tasarısı, Temsilciler Meclisinde çoğunluk oyuyla kabul edildi. Temsilciler Meclisi ayrıca, Suriye yönetimine ve destekçilerine "savaş suçları" kapsamında yaptırım öngören tasarıyı da kabul etti.

ABD'nin ilk olarak 1996 yılında uygulamaya soktuğu "İran Yaptırımlar Yasası", 10 yıl daha uzatılmak üzere Temsilciler Meclisindeki oylamada kabul edilerek, Senatoya gönderildi.

Oylamada 419 evet oyuna karşılık sadece 1 ret oyu çıkarken, yasa tasarısının kısa zamanda Senatonun gündemine gelmesi bekleniyor. Senatoda da kabul edilmesi gereken yasa tasarısı, mevcut Başkan Barack Obama tarafından imzalandığı zaman yasalaşarak 2026 yılına kadar yürürlükte kalmayı garantilemiş olacak.

İran'ın nükleer silah sahibi olmasını engellemeye yönelik söz konusu yasa, bu ülkenin enerji endüstrisine kısıtlamalar ve yaptırımlar içeriyor.

Tasarıyı hazırlayanlar arasında yer alan Demokrat vekil Eliot Engel, yönetim değişse bile İran konusunda ABD'nin durduğu yeri koruması gerektiğine işaret etti. Bir diğer tasarı destekçisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Ed Royce da söz konusu yasanın ABD-İran ilişkilerini düzenleyen "kritik bir araç" olduğunu vurguladı.

Suriye yönetimine yaptırım yasa tasarısı

Öte yandan Temsilciler Meclisi, sözlü oylama sonucunda, Suriye yönetimine ve Rusya ve İran gibi destekçilerine "savaş suçları" ve "insanlığa karşı işlenen suçlar" kapsamında yaptırım öngören tasarıyı da kabul etti.

Suriye yönetimine yaptırım yasa tasarısının da yasalaşması için Senatoda kabul edilmesi ve Obama tarafından imzalanması gerekiyor.

2015 yılının temmuz ayında İran ile P5+1 ülkeleri arasında varılan "nükleer anlaşma" ile İran, nükleer programını anlaşmaya göre önemli ölçüde minimize edecek, karşılığında da yaptırımlar hafifletilecekti.

Bugün Temsilciler Meclisinden geçen yasa tasarısının yasalaşması halinde bunun İran'la nükleer anlaşmayı nasıl etkileyeceği ayrı bir tartışma konusu olarak değerlendiriliyor.

Ancak 8 Kasım'daki seçimleri kazanan Cumhuriyetçi Donald Trump'ın birçok kez "İran'la nükleer anlaşmaya karşı olduğunu" dile getirmiş olmasının, Trump'ın 20 Ocak 2017'de görevine başlamasından sonra İran konusunu başkent Washington'ın ana gündem maddeleri arasına sokması bekleniyor.

AA

Öne Çıkanlar