Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

ABD'de bankacılık otoritesinin bankalara kripto para için takas ve saklama izni vermesi ve Rusya'nın kripto paralara yeşil ışık yakması sektöre çağ atlatacak gelişmeler olarak tanımlanıyor. Blockchain ve kripto para teknolojilerinde dünyanın önde gelen isimlerin biri olan Cornell Üniversitesi Öğretim Üyesi ve AVA Labs Kurucu Ortağı Prof. Dr. Emin Gün Sirer, ABD'de bankacılık otoritesinin bankalara kripto para için takas ve saklama izni vermesini son bir yılda kripto dünyasında gerçekleşen en büyük olay olarak tanımladı. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Sirer, ABD bankacılık otoritesinin aldığı bu kararın ardından önümüzdeki dönemde elinde kripto para tutmak isteyen birisinin bunu artık bankalar aracılığıyla yapabileceğini söyledi.

'KARAR SEKTÖR İÇİN TAM ANLAMIYLA BİR ÇAĞ ATLAMADIR'

Kripto para dünyasında servis veren firmaların yaşadığı en büyük sorunun banka sisteminde entegre olmada çıkan sorunlar olduğunu belirten Sirer şöyle devam etti: "Bankalar hem kriptodan korkuyor hem de risklerle nasıl başa çıkacaklarını bilmiyorlardı ve bu firmalara servis vermekten kaçınıyorlardı. ABD Bankacılık otoritesinin aldığı bu karar ile bu konu artık bir sorun olmaktan çıkacak. ABD'nin en büyük bankalarına gidip, 'Ben kripto firmasıyım yardım istiyorum' dendiğinde, bankalar o firmanın önüne kırmızı halı serecekler. Bu karar bizim endüstrimiz için tam anlamıyla bir çağ atlamadır. Bundan sonra neler olarak göreceğiz ama her şeyin daha kolaylaşacağına ve sektörün giderek genişleyeceğine adım gibi eminim."

'YASAKLARIN YAVAŞ YAVAŞ KALDIĞINI GÖRECEĞİZ'

Kripto paralar konusunda yasaklarıyla bilinen Rusya'nın, geçtiğimiz günlerde bu konuda ton değiştirmesi ve bir anlamda konuya yeşil ışık yakmasının da sektör için çok önemli olduğunu ifade eden Sirer, "Çin'in bu alanda attığı adımların ardından blockchain alnında geri kalmak isteyen ve geri kalmayı göze alabilecek büyük ekonomi şu noktada yok. Büyük ekonomilerin şu anda yapmak istedikleri şey bu alana gaz vermek. O yüzden bu yasakların yavaş yavaş kalkacağını göreceğiz" diye konuştu.

'AVA TOKEN BİR İKİ AY İÇİN BorsaLARDA OLACAK'

Kurucusu olduğu AVA Labs'in geçtiğimiz günlerde tamamladığı Avalanche ICO'su hakkında da bilgi veren Sirer, ICO'ya katılmak için 10-20 bin kişinin sitelerine kayıt olduğunu ve satışa sundukları tüm coinlerin 4saat 10 dakikada satıldığını söyledi. Dünyada, 2018 yılından bu yana ICO piyasasında böyle bir şey yaşanmadığının altını çizen Sirer, "Bu alanın uzmanları bize, 'Bu piyasada 9-10 milyondan daha fazla coin satmak zor. Bunu satmanız mümkün olmayacak' dediler bize. Ancak biz her zaman için bilimsel bir grup olduk ve veriye dayalı işler yaptık. Siteyi açar açmaz müthiş bir talep ortaya çıktı. Yapısal olarak kurduğumuz sitemde de küçük yatırımcılar önde geliyordu. Sitede 4 saat 10 dakikada sitede satışa sunduğumuz tüm coinler satıldı. 100'ün üzerinde ülkeden talep geldi" diye konuştu. Halka arzda tek bir hedge fon ya da venture capital alım yapmadığını ve bu konun kendilerini çok mutlu ettiğini ifade eden Sirer, "ICO'larda genelde hedge fonlar ya da venture capitaller gelip toplu alım yapar. Daha sonra da borsada bunu toplu olarak satar. Bu yatırımcılarımız için istediğimiz bir durum değil. Bizi en çok mutlu eden konu da bu oldu" dedi. Halka arzda yatırımcı dağılımının beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğinin altını çizen Sirer şöyle devam etti: "Küçük yatırımcılara bakıldığında öne çıkan ülkeleri, Kanada, ABD, Avrupa'nın bütün ülkeleri olarak sıralayabilirim. Avrupa'da öne çıkan ülkeler ise Almanya ve Türkiye önde geliyor. Büyük yatırımcılar hangi ülkelerden diye baktığımızda ise Türkiye daha alt sıralarda geliyor. Kanada, ABD ve İngiltere önde gelen ülkeler."

AVA tokenlarının bir iki ay içinde borsalarda listelenmeye başlayacağını ifade eden Sirer, şu an büyük borsalarla görüşme halinde olduklarını söyledi. Borsaşarın ismini vermesinin şu an için mümkün olmadığını belirten Sirer, "Ama onlar daha önce açıkladığı için birinin ismini verebilirim: Coinbase" dedi.