Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Ticari enformasyon, kredi ve pazarlama yönetimi alanında faaliyet gösteren CRIF'in Türkiye Ülke Müdürü Selim Tezel, açık bankalık sisteminin yeni bir dünyanın kapılarını açacağını söyledi. Global olarak 220 ülkeden 400 milyondan fazla firmanın yer aldığı veri tabanı ile müşterilerinin yurtiçi ve yurtdışında potansiyel müşteriler ve tedarikçiler bulmasına destek olan CRIF'ın küresel ölçekte sunduğu tüm yenilikçi ürün, hizmet ve çözümlerini 2020 yılı itibariyle “CRIF Digital Next” adlı teknoloji platformuna taşıdığını kaydeden Tezel, CRIF Digital Next çözümlerinden birinin de açık bankacılık konusunda sağlanan hizmet ve oluşturulan işbirlikleri olduğunu ifade etti.

Güncel, eksiksiz ve açık verilerden oluşan bir ekosistemin tüm karar alma süreçleri için çok önemli olduğunun altını çizen Tezel, açık bankacılık olarak tanımlanan bu sistemin; küresel anlamda finans sektöründeki ürün ve hizmetlerin kalitesinin artmasını sağlayarak yeni bir dünyanın kapılarını açacağını vurguladı. Türkiye’deki şirketlerin de bu alanda yatırım yapmalarının önemine dikkat çeken Tezel şunları söyledi: “Açık bankacılık girişimleri ile önümüzdeki dönem, finansal mimarideki değişime bağlı olarak başta perakende ve e-ticaret olmak üzere endüstrilerin hızlı dönüşümüne sahne olacak. Bu değişim bireylere de çeşitlilik ve kaliteli hizmet getirecek. Açık bankacılık, yeniden şekillenen bir ekosistemi ifade ediyor. Veri yönetimi uzmanlığı ile CRIF, finansal mimarinin yeniden şekillendiği bu dönemde veriye dayalı sistem ve çözümleriyle bu yenidünyanın tasarımında güçlü rol alıyor. Bu anlamda CRIF, ödeme sistemlerinin küresel lideri American Express ile İtalya’da bir iş birliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşmayla American Express, CRIF’in çeşitli içerikler aracılığıyla dijital dönüşümü hızlandırmaya olanak tanıyan açık ve iş birliğine dayalı CRIF Digital Next platformu ile ödeme ve kredi bürosu verilerine erişim ve bu verilerin toplanması, sınıflandırılması, dijital ve katma değerli hizmetler ile pazara özgü veri ve analiz konularında hizmetlerinden yararlanabilecek.”

'Fintechlerle işbirlikleri yaparak çözümler geliştiriyoruz'

Açık bankacılık sisteminin geliştirilmesine yönelik Türkiye’de de yerleşik fintechlerle iş birlikleri yaparak sistem tasarımında çözümler geliştirdiklerini ifade eden Tezel, Türkiye’deki çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi: “Hemen Al Sonra Öde (HASO) uygulaması bunlardan biri. HASO Platformu ile 2019 yılı başından beri B2C alanında öncelikle e-ticaret firmalarına açık hesap ve taksit kararının verildiği uygulamaların geliştirilmesinde iş birliği yapıyoruz. Bireylerin veya şirketlerin değerlendirileceği, kredi kararının verileceği tüm algoritmaları CRIF olarak biz kurduk. HASO ve benzeri platformlar dünyada da gün geçtikçe yaygın olarak kullanılıyor; bu uygulamalar sayesinde e-ticaretteki tek taraflı güven karşılıklı hale gelirken, iade işlemlerinden kaynaklanan ek iş yükleri de ödeme bir ay sonra başladığı için ortadan kalkmış oluyor. Benzer uygulamaların yakın zamanda perakende sektöründe mağazalarda da aktif olmasını planlıyoruz. Aynı platform ile B2B alanında da önemli iş birliklerimiz var ve bu iş birliğinin önümüzdeki dönemde büyümesini bekliyoruz.”

'Şirketlerin yenidünya düzenine hazırlanması gerekir'

Dijital platform ve çözümlerle KOBİ’ler başta olmak üzere ihracatçıları dünyaya açtıklarını belirten Tezel, "İhracatçılarımız 160 milyondan fazla şirket bilgisinin yer aldığı D&B Hoovers online veri tabanımızla, bir kaç dakika içerisinde dünyanın dört bir yanında müşterilerini nokta atışı olarak bulabiliyor. Yurt dışı müşteri bulma süreçlerini daha verimli ve kârlı hale getiriyoruz. Ayrıca ihracatçılarımıza ilgilendikleri bütün şirketler için CRIF Ticari Bilgi raporları sunuyoruz” dedi. Şirketler açısından önümüzdeki dönemin en önemli temel konularından birinin dijital dönüşüm olacağına dikkat çeken Tezel, işini büyütmek isteyen şirketlerin dijital dönüşüme yönelik yatırım yapması gerektiğini belirtti. Türkiye’de, dünyanın dört bir yanına açılan KOBİ’ler olduğu gibi, ilçesinin sınırlarının dışına dahi çıkmayan KOBİ’lerin olduğunu söyleyen Tezel, “E-ticaretin her gün katlanarak büyüdüğü bir dünyada bu tür KOBİ’lerin gelecekte ayakta kalmaları mümkün değil. Dünya e-ticarete koşarken bizim, bu oyunun dışında kalmamız düşünülemez. Geleneksel yöntemlerle ticaret yapan şirketler, önümüzdeki dönemde bırakın başka bir ülkeye ürün satmayı kendi ilçesinin sınırını bile aşamayacak. Dolayısıyla KOBİ’lerimizin dünyaya açılmak için e-ticaretin olanaklarını kullanarak öncelikle kendi ilçesinden, bulundukları ile ve Türkiye’ye açılmaları gelecekleri açısından çok önemli” dedi.