Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, petrol piyasasındaki kargaşa, koronavirüsün yayılması, hisse senetlerindeki sert düşüşler ve para politikalarının daha da gevşetileceği beklentileri ile ons başına 1,700 dolar seviyesinin üstünü gördükten sonra geri çekildi.

Metal, Brent petrolünün çökmesi, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratlarındaki sert düşüş ve ABD'de Hazine tahvil getiri eğrisinin ilk kez bütün olarak yüzde 1'in altına inmesinin ardından 2012 yılından bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra kazancını geri vererek eksiye geçti. Yatırımcılar, koronavirüsün büyüme görünümünü olumsuz etkilemesinden dolayı zaten atın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıklarını rekor seviyeye çıkarmışlardı.

Geleneksel güvenli liman altın, 2019'daki yüzde 18'lik yükselişinin ardından, küresel sağlık krizinin büyümesi ve merkez bankalarının hasarı durdurmak için faiz indirimlerine gitmeleri ile birlikte bu yıl da çıkışını sürdürdü. Goldman Sachs Inc., altının virüse karşı bağışıklığının olduğunu kaydederek, metalin başvurabilecek son merci olduğunu ve 1,800 doları aşabileceğini kaydetti.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Şu an için güvenli liman varlıklarına bir hücum var ve bundan en fazla fayda görenlerden biri altın," dedi ve "Durum daha iyiye gitmeden önce daha kötü durumlarla karşılaşılabilir, bu da elbette altın için iyi haber" değerlendirmesinde bulundu.

Spot altın yüzde 1.8 yükselerek ons başına 1,703.39 dolar ile Aralık 2012'den bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 1 kadar değer kaybetti. Fiyatlar Singapur saati ile 12:54'te yüzde 0.6 aşağıda 1,663.47 dolar seviyelerinde seyrediyordu. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, güvenli limanlara geçiş ile birlikte, ilk kez yüzde 0.5'in altına indi.

Pacific Investment Management Co.'dan Joachim Fels, "ABD ve Avrupa şimdi, virüs salgınının talep ve arzı olumsuz etkilemesi ile yılın ilk yarısında 'güçlü bir teknik resesyon' olasılığı ile karşı karşıya ve bu durum yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesine yol açıyor" dedi. Haftasonu, İtalya ülkenin sanayi bakımından güçlü bölgesini karantinaya aldı.

Fed'in geçen hafta acil faiz indirimine gitmesine karşın, gevşemenin daha da süreceğine ilişkin beklentiler var ve bu da altın gibi faiz ödemesi olmayan yatırım araçlarını destekliyor. Buna ek olarak, yatırımcılar Perişembe günkü Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika toplantısını da yakından izleyecek.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 2.9 düşerken, platin yüzde 2.8 ve paladyum yüzde 3.1 değer kaybetti.