Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini virüsün vurduğu ekonomilere destek için hazırlanan yoğun parasal ve mali teşviklerin etkilerine ve son dönemde işlemleri olumsuz etkileyen fiziki altın piyasasındaki aksaklıklara çevirmesi ile birlikte, aralarında hisse senetlerinin de olduğu risk varlıkları ile paralel hareket ederek, 2008'den bu yana en büyük haftalık kazancını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Koronavirüs salgının yayılması ve yatırımcıların merkez bankaları ve hükümetleri yoğun bir şekilde önlem almaya yönelten hasardan kurtulmak için güvenli liman aramaları ile birlikte, altın servet saklama aracı olarak talep görüyor. Altına yoğun ilgi, altın rafinerilerinin virüs salgını nedeniyle kapalı olması ve uçakların uçmaması dolayısıyla arz kanallarında meydana gelen aksaklıklardan da kaynaklandı. Bu durum, satıcıların altın teslimatı yükümlülüklerini karşılamaları için kapasitelerini kısıtlıyor.

Arz kanallarındaki bu aksaklıklar, Comex piyasasında işlem gören altın kontratları için New York'ta yeterli altın olup olmadığı konusunda belirsizlik yaratıyor ve bunun sonucu New York'taki vadeli ve Londra'daki spot altın fiyatları arasındaki fark açılıyor. Ancak bu sıkışıklık, yatırımcıların Nisan vadeli kontratları Haziran kontratları ile değiştirmeleri ile birlikte biraz azaldı. Bu kontrat değişimi, Bloomberg tarafından derlenen ilk verilere göre, 9 Mart'ta 151,828 olan kapatılmamış kontrat sayısının (open interest) 345,689'a sıçramasında yansıması ile görüldü.

RBC Capital Markets, hazırladığı notta, "Haber başlıkları, fiziki altını satın alma ve teslimatını yapmaya ve fiyat farklarının hızla artmasına ilişkin endişeleri popüler hale getirdi," dedi ve "Bu endişelerr, birçok bakımdan, haklı, ancak daha da önemlisi, tedarik zincirinde daha kapsamlı kapamaların olup olmayacağını görmemiz" değerlendirmesinde bulundu.

RBC analistleri, küresel piyasadaki kilit oyuncuların, külçe ve sikke altın traderlarının çoğunun stoklarının tükendiği yolunda haberlerin geldiği bir ortamda, fiziki altın teslimatının yerine getirilebilmesi için birlikte çalıştıklarını belirtti. Aynı analistler, bu endişeler abartılı fiyat hareketlerine yol açarken, altın için pozitif koşulların bitmediğini kaydettiler.

Spot altın yüzde 0.2 düşerek Singapur saati ile 10:58'de ons başına 1,627.88 dolara geriledi ve haftayı yüzde 8.6 kazançla geçmeye yöneldi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi bu hafta yüzde 3.4 geriledi.

Londra ile New York arasındaki fiyat farkı kaydadeğer bir şekilde daraldı. Bu fark, bu hafta başında 60 doların üzerine çıktıktan sonra bugün 22 dolar civarına geriledi.

Diğer değerli metaller de bu hafta sıçrama yaptı. Gümüş yüzde 16 yükselirken, platin yüzde 21 ve paladyum yüzde 41 sıçradı. Güney Afrika'daki madenlerin virüs karantinası dolayısıyla kapalı olması nedeniyle bu platin grubu iki metal için arz endişeleri artıyor.