Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Çin'de koronavirüs salgının merkezindeki bölgenin, enfeksiyon sayım yönteminin değiştirilmesinin ardından yeni vaka sayısında çok fazla artış olduğunu açıklaması ve bunun ardından salgının zayıflamakta olduğuna ilişkin yatırımcı iyimserliğinin ortadan kalması sonucu güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin artması ile yükseldi.

Piyasalarda riskten kaçış eğilimi arttı ve Asya hisse senetleri ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, Çarşamba günü spot endeksin rekor seviyeye çıkmasının ardından geriledi. Çin'de koronavirüsten kaynaklanan ölü sayısı, Hubei'de hayatını kaybedenlerin sayısının 12 Şubat'ta iki kattan fazla artarak 242'ye sıçraması ile birlikte 1,355'e ulaştı. Hubei bölgesinden yapılan açıklamada, verilerin "klinik tanı" vakalarını içerecek şekilde revize edilmesinin ardından yaklaşık 15,000 yeni vaka olduğu duyuruldu.

Sydney'de Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, "Daima parmağı ile Çin'i göstererek vaka sayısını olduğundan az bildiriyorlar ya da bildirmiyorlar diyen insanlar var ve vaka sayısında bu gibi revizyonları gördüğümüz zaman, piyasa bundan yara alıyor ve güvenli limanlara yöneliyor," dedi.

Lennox ayrıca, "Bu konuda düşündüğünüzde, altın belki de bu gibi haberlere bağlı olarak bir miktar daha yükselmeyebilirdi, ancak doların fazla değişmemesi ile birlikte, piyasanın belki de koronavirüse ilişkin gördükleri konusunda daha rahat hissetmeleri sonucu, altın muhtemelen yükselmek için oldukça iyi bir çaba gösterdi" değerlendirmesinde bulundu.

Spot altın yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,574.35 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 12:01'de 1,574.29 dolara geldi.

Fiyatlar bu hafta şimdiye dek yüzde 0.2 ve bu yıl yüzde 3.8 yükseldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti.

Oanda'nın kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "Bu sabahki Çin haberi, tedirgin güvenli liman alıcılarının piyasaya geri dönmesi ile birlikte altına tekrar güç verdi," dedi ve "Altın 1,550 dolardaki destek ve 1,590 dolardaki direnç arasında sıkışmış durumda. Bu seviyelerden biri kırılana dek, altın, gözlerin diğer yerlere çevrilmesi ile birlikte sakin seyredebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.8 yükselerek ons başına 17.6190 dolara çıkarken, platin yüzde 0.4 değer kazanarak ons başına 966.60 dolara ulaştı ve paladyum yüzde 0.89 kayıpla ons başına 2,381.66 dolara geriledi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Uluslararası para Fonu (IMF), Çin'de ortaya çıkan virüs salgının etkilerini değerlendirmek için veri toplamakta olduğunu ve duruma ilişkin yoğun bir belirsizlik olmasına karşın V şeklinde bir toparlanma umduğunu kaydetti.

*Fed Başkanı Jerome Powell, Kongre'de yaptığı konuşmada, merkez bankacıların süregelen düşük faiz ikilemi ile karşı karşıya kalmaları ile birlikte, Fed'in ekonomide düşüş durumunda büyük çaplı bir varlık alım programını agresif bir şekilde kullanmaya zorlanacağını kaydetti.

*ABD'de Perşembe günü çekirdek tüketici fiyatları verisi açıklanacak. Bloomberg'in anketine göre, bu verinin Ocak ayında yüzde 0.2 artış göstermesi bekleniyor.

*Çin'de virüs salgını faaliyeti kısıtlamaya devam ediyor. Çin'de ne AVM'lerdeki mücevher mağazaları ne de daha önce önlerinde uzuk kuyrukların oluştuğu restoranlar muhtemelen kısa bir süre içinde eski hallerine dönemeyecek.