Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Altın fiyatları, Fed'in dünkü toplantısında para politikasını değiştirmemeye devam edeceğini işaret etmesi ve enflasyon endişelerini dile getirmesinin yanında ölümcül koronavirisün yayılmaya devam etmesinin güvenli liman talebini güçlendirmesi sonucu yükselişini ikinci güne taşıdı.

ABD merkez bankası Fed Çarşamba günkü toplantısında gösterge faizi değiştirmedi ve enflasyonun yetkililerin hedef seviyesi olan yüzde 2'ye çıkarmasının önemini vurguladı. Başkan Jerome Powell'ın toplantısı sonrası yaptığı değerlendirmeler, daha gevşek para politikasına doğru değişimi işaret etti. Powell ayrıca virüs salgınının muhtemelen Çin ekonomisini olumsuz etkileyeceğini ve daha da yayılabileceğini, ancak ABD üzerindeki etkisini değerlendirmek için henüz erken olduğunu sözlerine ekledi.

Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü Perşembe günü Acil Komitesi'ne, virüs kaynaklı ölü sayısının 170'e çıkması ve vaka sayısındaki hızlı artışın ardından küresel alarm durumuna geçişi değerlendirmek için toplantı çağrısında bulundu.

Spot altın, Çarşamba günü yüzde 0.6 yükseldikten sonra yüzde 0.2 değer kazanarak Singapur saati ile 11:01'de ons başına 1,580.04 dolara çıktı. Fiyatlar Ocak ayında şimdiye dek yüzde 4.1 yükseldi ve Ağustos ayından bu yana en büyük aylık kazancına yöneldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti.

Oanda'nın kıdemli piyasa analisti Edward Moya, hazırladığı raporda, "Piyasalar yılın ilerleyen dönemlerinde faiz indirimlerinin geleceğini düşünmeye devam ediyor," dedi ve "Para politikasının daha da gevşetilmesi doları zayıflatacaktır ve bu da altının daha da yükselmesini destekleycektir" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş Çarşamba günü yüzde 0.5 yükseldikten sonra yüzde 0.3 daha yükselerek ons başına 17.6150 dolara çıkarken, platin yüzde 0.2 düşerek ons başına 975.61 dolara ve paladyum yüzde 0.3 kayıpla ons başına 2,292.47 dolara geriledi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Ölümcül koronavirüsün yayılması yatırımcıların aralarında hisse senetleri ve endüstriyel emtianın da bulunduğu risk varlıklarına yönelik iştahlarını azalttı. Çin'de görülen vaka sayısı 7,711'e çıktı.

*Çin'in, merkez bankasının piyasaya bol likidite sürmeye hazırlanması ve hükümetin muhtemelen harcamaları artıracak olması ile birlikte koronavirüsün ekonomik etkilerini gidermeye yönelik çabalara girmesi bekleniyor.

*Altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları bu ay yükseldi ve Çarşamba günü itibariyle 2,567.8 tona çıkarak yedi yılın en yüksek seviyesini gördü ve rekor seviyeye yaklaştı.

*Avrupa Parlamentosu Boris Johnson'ın Brexit önerisini onayladı veİngiltere'nin 31 Ocak'ta Avrupa Birliği'nden (AB) çıkışının yolunu açtı. Bu anlaşma ile birlikte kaotik durum şimdilik ortadan kalktı.