Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Fed'in ABD ekonomisini koronavirüsün etkisinden korumak için daha önce benzeri görülmemiş bir adım atması ve Goldman Sachs Group Inc.'nin altının muhtemelen dönüş noktasında olduğunu ve alım zamanının geldiğini kaydetmesi ile birlikte kazançlarını ons başına 1,600 dolara doğru genişletti.

Altın, ABD merkez bankası Fed'in Pazartesi günü borçlanma maliyetlerini düşük tutmak için sınırsız miktarda Hazine tahvili ve mortgage destekli menkul kıymet alımı yapacağını duyurmasının ardından, ralli yapan diğer risk varlıkları ile birlikte, sıçrama yaptı. Fed ayrıca şirketlere ve yerel yönetimlere kredi akışını sağlamak için programlar oluşturdu.

Geleneksel güvenli liman altın, yatırımcıların doları tercih etmeleri ve nakit elde etmek için altın satmaları ile birlikte üst üste iki hafta düştükten sonra tekrar yükselmeye başladı. Goldman, Fed'in adımının altını aşağı iten fonlama stresinin azalmasına yardımcı olacağını ve yatırımcıların şimdi dikkatlerini 2008 yılında yaptıkları gibi Fed'in bilançosununun genişlemesine çevireceklerini kaydetti. Goldman hazırladığı notta ayrıca, gelişmiş ekonomilerde artan açıklara ve aynı zamanda Avrupa para birliğinin sürdürülebilirliğine ilişkin sorunlara da dikkat çekti.

Aralarında Jeffrey Currie ve Mikhail Sprogis'in bulunduğu Goldman analistleri, 23 Mart tarihli notlarında, "Bunun Büyük Finans Krizi dönemi sonrası görülene benzer değer azalma endişelerine yol açacağını düşünüyoruz," dedi ve "Buna bağlı olarak, aynı Kasım 2008'de olduğu gibi, muhtemelen korkunun getirdiği alımların likidite ihtiyacı kaynaklı satışlara ağır basacağı yerde, yani dönüm noktasındayız" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın, Pazartesi günü yüzde 3.6 sıçramasının ardından yüzde 2 yükselerek ons başına 1,584.51 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 10:44'te 1,581.77 dolara geldi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi dün rekor seviyeye çıkmasının ardından düştü.

Goldman, altın için hem kısa hem de uzun dönemli görünümün çok yapıcı göründüğünü kaydederek, 12 aylık fiyat hedefini ons başına 1,800 dolar olarak tekrar teyit etti. Goldman ayrıca, Fed'in adımından kaynaklanan desteğin altına yönelik zayıf gelişen piyasa talebinin negatif etkisini giderdiğini belirtti.

Altına bir güven oyu da emektar yatırımcı Mark Mobius'tan geldi. Mobius New York'ta Bloomberg TV'ye verdiği mülakatta, altının son dönemde risk varlıkları ile birlikte düşüşünün, yatırımcıların pandemi korkusu ile her şeyi satmaları ile birlikte, bir panik işareti olduğunu söyledi.

Mobius, "Bunun bir hata olduğunu düşünüyorum," dedi ve "İnsanlarda altın bulunmalı ve bu altın varlıkalrını artırmak için iyi bir zaman olabilir. Aslında bunu düşünüyorum şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden spot gümüş ve paladyum yüzde 6'dan fazla yükselirken, platin yüzde 3 değer kazandı. Platin grubu metaller, Güney Afrika'nın karantina kapsamında madenleri 21 gün kapayacağını duyurmasınına rdından kazançlarını sürdürüyor. Güney Afrika dünyanın platin arzının yüzde 75'ini ve paladyum arzının yüzde 38'ini karşılıyor.