Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD merkez bankası Fed'den güçlü bir destek aldı. Fed'in Salı günü koronavirüsün ekonomi üzerindeki olumsuz etkisinden dolayı acil faiz indirimine gitmesi sonrası ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi tüm zamanların en düşük seviyesine inerken, altın kazançlarını sürdürdü.

Altın düşük faizlerden faydalanıyor ve politika yapıcıların sağlık krizinden kaynaklanan olumsuzlukları dengeleme çabalarına girmeleri ile birlikte, Fed ve diğer merkez bankalarının para politikalarını daha da gevşetmesi bekleniyor. Para piyasaları, Çarşamba günü politika toplantısını gerçekleştirecek olan Kanada Merkez Bankası'nın da faiz indirimi trenine bineceğini düşünüyor.

Altın, devam eden güvenli liman alımlarının desteği ile bu yıl şimdiye dek yüzde 8'den fazla değer kazandı ve altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıklarının rekor seviyeye yükselmesi ile birlikte yedi yılın en yüksek seviyesini gördü. Fed politika yapıcıları, 2008'den bu yana ilk kez normal toplantı programının dışına çıkarak gösterge faizi 50 baz puan düşürdü. Tahvil alımları dahil Fed'in gevşemesi, altının 2011'de tarihinin en yüksek seviyesini görmesine neden olan 10 yıllık rallisini destekledi.

Melbourne, Avustralya'da Pepperstone Group araştırma müdürü Chris Weston, "Merkez bankası adımları altının değer kazanmasına yardımcı oluyor," dedi ve Fed Başkanı Jerome Powell'ı işaret ederek, "Fed endişeli ve hisse senedi piyasası Powell'ın altını destekleyen hislerini besliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Altın yüzde 0.7 yükselerek ons başına 1,652.67 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 13:28'de 1,644.49 dolara geldi. Metal Salı günü yüzde 3.2 yükselmişti. Fed'in son faiz kararı, altının Cuma günü yatırımcıların diğer varlıklardaki kayıplarını kapatabilmek için yaptıkları sert satışlarla güçlü bir düşüş göstermesinin ardından talebin tekrar canlanmasına yardımcı oluyor.

Hisseler düşüyor

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi Salı günü, Fed'in faiz indiriminin ve Powell'ın virüs salgınının "bir süre için" ekonomik faaliyet üzerinde baskı oluşturacağı yolundaki yorumlarının ve G-7 ülkelerinin maliye bakanlarının telekonferans yoluyla görüşmesinin ardından yaklaşık yüzde 3 düştü. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 1'in altına inerek rekor seviyelere düşerken, dolar değer kaybetti.

Guggenheim Partners baş yatırım yetkilisi Scott Minerd, "Hazine tahvillerinin faizlerinde daha da düşüş olabilir ve altın cazip," dedi ve "Belki Hazine tahvilleri alınabilir, belki altın ya da gümüş gibi şeyler ama diğer piyasalara giriş için henüz erken" şeklinde görüş bildirdi.

Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları Salı günü de arttı ve toplam varlıklar rekor seviyeye ulaştı. Bloomberg'in hesaplamalarına göre, varlıklar dün 15.6 ton ile Ocak ortasından bu yana ton bazında en büyük artışını gerçekleştirdi.

Viüs cephesinde, ABD'nin salgın için aldığı tedbirleri yöneten Başkan yardımcısı Mike Pence 13 eyalette koronavirüse rastlandığını kaydetti. Enfeksyonlar ayrıca Güney Kore ve İran'da da artış gösterdi. Virüs İran'da üst düzey yetkililere de bulaştı.