Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(14:55'te güncellendi)

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini tahvil faizlerindeki hareketlere, ekonomik toparlanmaya giden engebeli yola ve aynı zamanda ABD'de teşvik paketine ilişkin görüşmelerdeki anlaşmazlığa çevirmeleri ile birlikte son 10 haftanın ilk haftalık bazda kaybına yöneldi.

Altın, çok sert dalgalanmaların yaşandığı bir haftayı göreceli olarak sakin bir tonda ve tüm zamanların en yüksek seviyesinin 100 dolar kadar altında bitirmeye hazırlanıyor. Bu aşağı hareket, ABD'de işsizlik maaşı başvurularının geçen hafta pandeminin başladığı Mart ayından bu yana ilk kez 1 milyon seviyesinin altına inmesinin ardından ABD'nin 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin sekiz haftanın en yüksek seviyesi yakınlarında yatay seyretmesi ile birlikte gerçekleşti. Cuma günü açıklanan veriler, Çin'de ekonomik toparlanmanın, perakende satışların zayıf gelmesine karşın, Temmuz ayında devam ettiğini gösterdi.

Altın fiyatları, bu haftaki geri çekilmeye rağmen, küresel sağlık krizinden kaynaklanan hasarı durdurmak amacıyla uygulamaya koyulan teşvik tedbirleri sonrası reel faizlerin negatife dönmesi ile birlikte bu yıl halen yüzde 30 değer kazanmış durumda. Goldman Sachs Group Inc. emtia araştırma küresel müdürü Jeffrey Currie, rallinin büyük kısmının reel faizlerdeki düşüşten kaynaklanması ile birlikte, altının para birimi değer kaybına karşı "en iyi hedge" olduğunu söyledi.

Standard Chartered Bank değerli metaller analisti Suki Cooper, "Kâr satışları bir kenara bırakıldığında, dolardaki zayıflık, teşviklerin boyutu ve aynı zamanda faizlerin düşük ya da nefgatif bölgede kalacağı beklentileri dikkate alındığında, uzun vadeli trendin geçerliliğini sürdürdüğünü düşünüyoruz," dedi ve "Düşüşler, makro temel altın için olumlu kaldığından, muhtemelen alım fırsatı olarak düşünülecektir" değerlensirmesinde bulundu.

AxiCorp Ltd. baş küresel piyasalar stratejisti Stephen Innes, hazırladığı notta, "Altın, dolardaki düşüş ile birlikte hafta başındaki düzeltme sonrası toparlanmaya devam ediyor, ancak yüksek faizler altının geri dönmesini sınırlayabilir," dedi ve "Kısa vadeli spekülatif pozisyon verilerinin yüksek miktarda kısa dolar pozisyonu işaret etmesi ile birlikte, altının negatif orta vadeli ABD ekonomik görünümü dolayısıyla gerekli bir çeşitlendirici olarak cazibesi, stratejik yatırımcıların portföylerini çeşitlendirmeleri ve hedge etmeleri dolayısıyla etkisini sürdürüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın, son iki günde yüzde 2.2 tırmandıktan sonra yüzde 0.3 düşerek Londra saati ile 09:57'de ons başına 1,948.40 dolarda kaldı. Son günlerdeki bu çıkış ile birlikte, altının haftalık kaybı yüzde 4.3'e geriledi. Fiyatlar, geçen hafta 2,075.47 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından, Salı günü yüzde 5.7 ile son yedi yılın en büyük bir günlük düşüşünü gerçekleştirmişri. Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında yüzde 0.7 düşerek ons başına 1,957.20 dolara geriledi.

Spot gümüş, Perşembe günü yüzde 7.8 sıçradıktan sonra yüzde 3 düşerek ons başına 26.6695 dolara indi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi haftayı kayıpla geçmeye yöneldi.

(14:55'te güncellendi)