Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD'de mali teşvik paketine ilişkin belirsizliğin sürmesi ile birlikte, Ağustos ortasından bu yana en güçlü yükselişini gerçekleştirmesinin ardından geriledi. Gümüş yaklaşık üç ayın en uzun günlük yükseliş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

ABD Başkanı Donald Trump ve Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi, teşvik görüşmelerinde ilerleme sağlanamaması konusunda birbirlerini suçlarken, Minenapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, mali desteğe ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow, haftasonu yaptığı açıklamada, Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Pelosi'nin bu hafta görüşmelere devam etmesini beklediğini söyledi.

Öte yandan, Beyaz Saray doktoru Sean Conley, Trump'ın artık koronavirüsü diğer kimselere "bulaştırma riskinin" olmadığını ve izolasyon sürecini sonlandırmak için kriterleri karşıladığını söyledi. Conley, Cumartesi akşamı Beyaz Saray tarafından yayımlanan bir bilgilendirme notunda, Başkan'ın son 24 saattir ateşinin olmadığını ve tüm semtptomlarda iyileşme olduğunu kaydetti. Conley, Başkan'nın testinin negatif çıkıp çıkmadığı konusunda bilgi vermedi.

Spot altın yüzde 0.4 düşerek Londra saati ile 10:17'de ons başına 1,922.58 dolara indi. Fiyatlar Cuma günü yüzde 1.9 ile 17 Ağustos'tan beri en güçlü artışını gerçekleştirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş, Cuma günü yüzde 5.5 değer kazandıktan sonra hafifçe yükselerek ons başına 25.20 dolar seviyelerine çıktı ve yükselişini dördüncü güne taşıyarak 22 Temmuz'dan beri en uzun yükseliş serisini gerçekleştirmeye yöneldi. Platin yüzde 0.4 düşerken, paladyum yüzde 0.7 yükseldi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Cuma günü yüzde 0.7 düştükten sonra fazla değişmedi.

Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Altın, Cuma günkü yaklaşık yüzde 2'lik sağlam yükselişinin ardından ve 50 günlük hareketli ortalama seviyesine yaklaşması ile birlikte soluklanıyor. Doların yönü muhtemelen altın için temel belirleyici olacak," dedi ve "Eğer geçerse, ABD mali teşvik paketi altının tekrar 2,000 dolar seviyesine ulaşmasına yol açabilecek temel katalizör olabilir. altında orta ila uzun vadede yukarı yön beklentimiz sürüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, ABD'de ekonomik toparlanmanın "yatay" hale geldiğini ve maliye politikasından gelecek ek desteğin hayati önemde olduğunu söyledi.

*Acil mali destek ihtiyacı görüşüne karşı olan St. Louis Fed Başkanı James Bullard, iş gücü piyasasındaki sıçrama ile birlikte, ABD ekonomisinin 2020 yılını geçirecek denli yeterli kaynağa sahip olduğu yolundaki geçen ayki görüşünün değişmediğini tekrarladı.

*İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) arasında ticaret anlaşması, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın haftasonu Almanya ve Fransa liderlerini arayarak Brexit diplomasisini yoğunlaştırmasının ardından halen dengede duruşunu sürdürüyor.