Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, doların güçlenmesi ve tahvil faizlerindeki yükselişle beraber uzun zamandır işlem gördüğü dar fiyat aralığını aşağı yönlü kırarak iki ayın en düşüğüne geriledi.

ABD’de hisse piyasalarının rekor tazelemesi ve doların yükselişi altın üzerinde baskı yaratırken analistler ise yeni fiyat hareketlerinin görülebilmesi için işlem görülen dar fiyat aralığının kırılması gerektiğini söylüyordu.

“Yeni hareket yönünü anlayabilmemiz için altının günü 1.800 dolar üstünde ya da 1.760 dolar altında kapatması lazım” diyen Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Jeffrey Halley, altının bu hafta geçen haftaya g öre daha fazla aşağı yönlü risk taşıdığını söylemişti.

Saxo Bank Teknik Analisti Kim Cramer ise önceki destekler olan 1.761 ve 1.755 dolar seviyesinin kırılması halinde altın fiyatlarının ons başına 1.731 dolara kadar gerileyebileceğini söyledi.

Geçen haftadan bu yana inişli çıkışlı bir seyir izleyen ons altın, yatırımcıların Fed’den gelen yorumları dikkatle takip etmesiyle dar bir fiyat aralığına sıkışmış durumdaydı. Nisan ve Mayıs’ı kazançla kapattıktan sonra Haziran ayını Kasım 2016’dan bu yana en büyük kayıpla kapatmaya doğru ilerleyen ons altın, haftaya 1.781 dolar civarında başlamıştı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi gün içerisinde yüzde 0,3 yükselişle 1.139 seviyesine ulaşırken 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi 2 baz puan artışla yüzde 1,50 oldu.

Fed'den şahin yorumlar

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, Fed’in 2022’nin sonlarına doğru Fed’in faiz artırmayı düşünebileceğini ve enflasyonun merkez bankasının ana hedefi olduğunu söyledi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, beklentilerden daha hızlı gerçekleşen toparlanma neticesinde Fed’in 2022 sonuna kadar faiz artırmasını beklediğini belirtirken, Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan da Fed’in varlık alımlarını azaltma eşiğine insanların düşündüğünden daha erken ulaşabileceğini vurgulamıştı.

İlgili haberler