Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Altın talebi 6 yılın en düşüğüne indi

Altın talebi 6 yılın en düşüğüne indi

  • Altın talebi, en büyük tüketici ülkeler Çin ve Hindistan'da gelirlerin azalması sonucu altı yılın en düşük seviyesine indi

Giriş: 13 Ağustos 2015, Perşembe 08:02
Güncelleme: 14 Ağustos 2015, Cuma 08:39

Altına yönelik iştah, son çeyrekte, dünyanın iki en büyük altın piyasası Çin ve Hindistan'da alıcıların gelirlerinin, volatil hisse senedi piyasası ve zayıf hasattan dolayı düşmesi sonrası altı yılın en düşük seviyesine indi.

Dünya Altın konseyi'nin Perşembe günü açıkladığı rapora göre, talep geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 düşerek 914.9 tona geriledi. Çin'de talep yüzde 3 ve Hindistan'da yüzde 25 geriledi.

Londra merkezli Konsey'in piyasa istihbarast direktörü Alistair Hewitt, "Çin ve Hindistan, küresel altın piyasasında çok çok önemli oyuncular," dedi ve Hindistan'da kırsalkesimin gelrlerinin hasatın geçen yıl beklenenden düşük gerçekleşmesi ve bu yılk, kötü hava koşullarından dolayı azaldığını sözlerine ekledi.

Altın fiyatları bu yıl da yüzde 5.1 düştü ve düşüşünü üçüncü yıla taşıyarak 2000'den bu yana en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi. Yatırımcılar, altın desteklie xchange traded fonları (ETF) yoluyla altın varlıklarını Mayıs ayından bu yana her ay düşürdü ve varlıklar altı yılın en düşük seviyesine indi. Spot altın dün Londra'da ons başına 1,124.29 dolardan kapandı.

Konsey verilerine göre, küresel mücevher talebi, ikinci çeyrekte, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 düşerek 513.5 tona inerken, yatırım talebi yüzde 11 kayıpla ons başına 178.5 tona düştü.

Merkez bankaları net alıcı konumunu korudu ve alışlarını önceki çeyreğe göre yüzde 11 artırarak 137.4 tona çıkardı. Hewitt, böylelikle merkez bankası alımlarının 18 çeyrek üst üste arttığını belirtti ve bu yılın sonuna kadar alımların 400 ila 500 tona ulaşabileceği tahmininde bulundu.

Toplam arz ikinci çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 3.9 düşerek 1,032.6 tona indi ve düşüşünü ikinci çeyreğe taşıdı. Düşüşün temel nedeni çeyrek dönem geri dönüşümün yüzde 28 azalarak 251.1 tona inmesinden kaynaklandı.

Hewitt, Çin ve Hindistan'da talebin ikinci yarıda toparlanmasını ve bu iki ülkenin her birinin yılın tümünda 900 ila 1,000 ton altın tüketmesinin beklendiğini belirtti.

Öne Çıkanlar