Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Çin mallarına ABD'nin uyguladığı milyarlarca dolar tutarındaki gümrük vergilerinin ABD başkanlık seçimlerinin ertesine kadar değiştirilmeyeceğine ilişkin haber sonrası yükseldi. Platin ons başına 2,200 doların üzerine çıkarak tekrar rekor kırdı.

Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Washington ve Pekin, Beyaz Saray'da Çarşamba günü imzalanacak ticaret anlaşmasının ilk fazından sonraki 10 aylık dönemde (seçimlere kadar), ABD'nin 360 milyar dolarlık Çin malını etkileyen gümrük tarifeleri konusunda ilerlemeleri gözden geçireceğini ve potansiyel olarak ilave kesintileri değerlendireceğini kavramış durumda. Bu haber, ABD ile Çin arasındaki ilişkilerde ilerlemeye ilişkin endişelerin altını çiziyor ve güvenli liman niteliğindeki varlıkların satışlarının kısıtlı kalmasına neden oluyor.

Spot altın, önceki iki gün yüzde 1 düştükten sonra yüzde 0.4 yükselerek Singapur saati ile 13:14'te ons başına 1,552.42 dolara çıktı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti.

Kotak Securities analisti Madhavi Mehta, hazırladığı notta, "Ticaret anlaşmasının imzalanması büyük ölçüde fiyatlanırken, yatırımcılar anlaşmanın maddeleri ve gelecekteki müzakereler için zaman çizelgesini görmek istiyor," dedi ve "Eğer önemli konular bu anlaşma ile çözüme kavuşturulmazsa, uzun görüşmelere ilişkin umutlar yeniden ön plana çıkabilir ve bu durun altında bir sıçramaya neden olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.4 yükselerek ons başına 17.8810 dolara çıkarken, platin yüzde 0.7 prim yaparak ons başına 991.06 dolara tırmandı ve palladyum erken saatlerde ons başına 2,206 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.2 kayıpla 2,192.95 dolar seviyesine çekildi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Reuters'in konu hakkında bilgiye sahip iki kaynağa dayandırdığı habere göre, ABD Ticaret Bakanlığı, eğer ABD parçaları ürün değerinin yüzde 10'undan fazla ise, Huawei'ye ihracatı bloke etmeye yönelik yeni bir tasarı hazırladı.

*ABD enflasyonunu izleyen gösterge Aralık ayında tahmin edilenden daha az arttı. Bu durum kısmen barınma maliyetlerindeki yavaşlamadan kaynaklandı ve Fed'in fiyat baskılarının durgun olduğu yolundaki görüşünü destekledi.

*New York Fed Salı günü yaptığı duyuruda, repo işlemlerini en azından 13 Şubat'a kadar sürdüreceğini, ancak işlem miktarlarının gelecek ayın başından itibaren 30 milyar dolara düşürüleceğini açıkladı.

*Fed Çarşamba günü Bej Kitap'ı açıklayacak.