Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kovid-19 tedavisi sonrası Beyaz Saray'a dönmesi ve doktorunun sağlık ekibinin "temkinli iyimser" olduğunu kaydetmesi ile birlikte fazla değişmedi. Altın destekli Borsa yatırım fonlarındaki (ETF) altın varlıkları rekor seviyeye yükseldi.

Trump'ın hastaneden taburcu olması, artan sayıda çalışma arkadaşının virüse yakalandığı bir ortamda gerçekleşti. Beyaz Saray Basın Sekreteri Kayleigh McEnany Pazartesi günü yaptığı açıklamada testinin pozitif çıktığını duyururken, First Lady Melania Trump ve en azından 2 Beyaz Saray üst düzey yetkilisi ve üç Cumhuriyetçi senatör de hastalığa yakalandı.

ABD'nin 30 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Pazartesi günü, traderların seçim bahislerini ayarlamaları ile birlikte Haziran ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Faizler, Trump'ın tanısının hem mali teşvik hem de Demokrat rakibi Biden için daha kolay bir seçim zaferi beklentilerini artırmasının ardından hareketlenmişti.

Spot altın, Pazartesi günü yüzde 0.7 yükseldikten sonra fazla değişmeyerek Londra saati ile 07:55'te ons başına 1,910.97 dolarda kaldı.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.2 ve platin yüzde 0.2 düşerken, paladyum yüzde 0.3 değer kaybetti.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Pazartesi günü yüzde 0.5 düştükten sonra yatay seyretti.

Axicorp Ltd. baş piyasa stratejisti Stephen Innes, "Altın piyasası olası ABD mali teşviğini ve enflasyonist etkisi olabilecek bir Biden başkanlığını fiyatlamaya başlıyor," dedi ve "1,960 dolar hedefi hala geçerliliğini koruyor, ancak ABD'de faizlerin yükselmesi en önemli engel" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, artışını altıncı güne taşıdı ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

*ABD Dışişleri Bakanı Michael Pompeo Tokyo'da, koronavirüs salgınının Washington'ı sarstığı bir ortamda, Çin'e yönelik baskının sürdürülmesini sağlamak için üç demokrat ülkenin dışişleri bakanları ile toplantı yaptı.

*Perth Mint, blog yoluyla yaptığı değerlendirmede, altın ve gümüş fiyatları önümüzdeki haftalarda düzeltme yapsa ya da yatay seyretse dahi değerli metaller için talebin devam edebileceğini kaydetti. Kuruluş, risk faktörleri arasında ABD seçimlerini ve Kovid-19'un Avrupa ve Kuzey Amerika'nın bazı bölgelerinde yayılmasını gösterdi ve virüs salgınının daha da kötüleşmesi durumunda, politika yapıcıları üzerinde daha fazla teşvik için baskının artacağını kaydetti.