Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, iki haftayı aşkın sürenin en sert düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından, Çin ekonomisinin iyileşme işaretleri göstermesine karşın koronavirüs salgınının halen küresel büyüme için ciddi bir tehdit oluşturması sonucu, altın destekli Borsa fonlarına (ETF) akışların devam etmesinin de desteği ile yükseldi.

Fiyatlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Amerikalıları "çok zor 2 haftanın" beklediği konusunda uyarıda bulunması ve yetkililerin koronavirüs kaynaklı ölüm sayısının 240,000'e kadar çıkabileceğini kaydetmesinin ardından son dört günde ilk kez yukarı yönde hareket etti. Fed, geçen hafta sınırsız parasal gevşeme adımının ardından salgının ekonomik etkileri ile mücadele için tedbir almaya devam ediyor.

Öte yandan, Çin'de özel sektörün açıkladığı imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI), resmi PMI verisinin iyileşme işaret etmesinin ardından, tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Beklentiler, Pekin yönetiminin bazı gelişmiş ülkelerin yaptığı gibi sınırsız destek taahhüdünden kaçınmasına karşın, artırılan teşviklerden destek bluyor.

Singapur'da Phillip Futures Pte emtia kıdemli yöneticisi Avtar Sandu, "Merkez bankalarının finans piyasalarında likiditeyi artırması, düşük faziler ve genişleyen para arzı altın için uzun vadede yukarı yönlü faktörler. Ancak kısa vadede, traderların haberlere tepki vermesi ile birlikte, yönü beklentiler belirliyor," dedi ve "Koronavirüs salgını tam olarak yönetilebilir hale gelmedi ve tedbirlerin virüsü kontrol altına almaya yetmediği İtalya ve ABD gibi ülkelerde yoğunlaşıyor. Belrisizlik risk iştahını olumsuz etkiliyor ve bu da altını destekliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.7 yükselerek Singapur saati ile 12:44'te ons başına 1,587.82 dolara tırmandı. Fiyatlar Salı günü yüzde 2.8 ile 13 Mart'tan beri ens ert düşüşünü gerçekleştirdi ve çeyrek dönem kazancını yüzde 4'e daralttı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

Diğer değerli metallerden;

*Spot gümüş ilk çeyrekte yüzde 22 düşmesinin ardından yüzde 0.9 yükselerek ons başına 14.0982 dolar seviyesine çıktı.

*Platin ilk çeyrekteki yüzde 25'lik kaybın ardından yüzde 0.6 değer kaznarak ons başına 727.61 dolara tırmandı.

*Paladyum, ilk çeyrekte yüzde 21 ile 2010'dan beri en büyük çeyrek dönem kazancını gerçekleştirmesinin ardından yüzde 0.5 düşerek ons başına 2,351.320 dolara geriledi.