Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini koronavirüsün Çin ekonomisine ve fiziki talebe etkisine ilişkin karışık sinyallere çevirmesi ile birlikte son üç haftada ilk haftalık kaybına yöneldi. Öte yandan dikkatler ayrıca bugün TSİ 16:30'da açıklanacak olan ABD Ocak ayı tarım dışı istihdam verilerinde de olacak.

Altın, Asya hisse senetlerinin Haziran'dan beri en güçlü günlük sıçramasının ardından düşmesi ve ABD endeks vadeli kontratlarının Wall Street'in dün tekrar rekor seviyelere ulaşmasının ardından gerilemesi ile birlikte sakin seyretti. Piyasalar virüsün yayılmasına ilişkin korkuları ve bunun 2020 yılında süregelen bir küresel büyümeye olan güveni olumsuz etkileyip etkilemeyeceğini değerlendiriyor.

Spot altın, Perşembe günü yüzde 0.7 yükseldikten sonra fazla değişmeyerek Singapur saati ile 13:58'de ons başına 1,566.20 dolarda kaldı.

Fiyatlar bu hafta yüzde 1.5 ile 8 Kasım haftasından bu yana en büyük kaybını gerçekleştirmeye yöneldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti ve bu haftayı yüzde 0.7 kazançla geçmeye hazırlanıyor.

Australia & New Zealand Banking Group stratejistleri Daniel Hynes ve Soni Kumari, 7 Şubat tarihli notta, "Çin'deki koronavirüs salgını altının yükselmesi için diğer bir neden sağladı, ancak salgının yayılma hızı yavaş ve bu durum kısa vadede güvenli liman alım ihtiyacının azalmasına yol açıyor," dedi ve "Negatif reel faizler ve gevşek merkez bankası para politikası, fiyatların 1,600 doların üzerine çıkması için zemin oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.1 düşerek ons başına 17.8022 dolara indi ve üst üste ikinci haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi. Platin yüzde 0.1 değer kazanarak ons başına 964.54 dolara çıkarken, paladyum yüzde 0.7 kayıpla ons başına 2,328.98 dolara geriledi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de işgücü piyasası 2020 yılına muhtemelen güçlü başlayacak, ancak ABD Başkanı Donald Trump'ın bu hafta yaptığı konuşmada bahsettiği parıltının bir kısmı kaybolabilir. TSİ 16:30'da açıklanacak olan verilerin, Bloomberg'in anketine göre, tarım dışı istihdamın ocak ayında 163,000 arttığını göstermesi bekleniyor. Bu artış 176,000 olan geçen yılın ortalamasının altında ancak işsizlik oranını yarım yüzyılın en düşük seviyesinde tutmak için yeterli. Ücretlerin ise Aralık'taki beklenmedik düşüşün ardından artması bekleniyor.

*Hedge fon yöneticisi Ken Griffin, ABD piyasalarının enflasyonun yıllar süren durgun fiyat artışlarının ardından yükselebileceği olasılığına karşı "tamamen ve bütünüyle hazırlıksız" olduğunu söyledi.

*Altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları bu hafta Perşembe itibariyle her gün artış gösterdi ve rekor seviyeye ulaştı. Bloomberg'in derlediği verilere göre varlıklar 2,585 ton seviyesinde ve üst üste dördüncü haftayı da artışla geçme yolunda.