Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, salgının yayılma hızına ilişkin farklı değerlendirmelerin olduğu bir ortamda, yatırımcıların dikkatlerini ülkelerin koronavirisün vurduğu ekonomilerini desteklemek için uygulamaya koydukları teşvik tedbirlerine çevirmeleri ile birlikte yatay bir seyir izledi.

Çin, Hong Kong ve Singapur salgının ekonomik büyüme üzerindeki olumsuz etkisini giderebilmek için ekstra teşvik sağlayacaklarını taahhüt ediyorlar. Çin'in Wuhan kentindeki bir hastanenin başhekimi, yeni vaka sayısının haftasonu azalması ile birlikte salgında dönüm noktasına ulaşıldığını söylerken, Çin dışındaki görünüm daha temkinli. ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü başkanı, hastalığın, eğer kontrol altına alınmaya yönelik adımların başarılı olmaması durumunda, küresel bir salgın haline gelmeye oldukça yakın olduğunu kaydetti.

Spot altın, Cuma günü yüzde 0.5 yükseldikten sonra fazla değişmeyerek Singapur saati ile 13:09'da ons başına 1,583.03 dolar civarında yatay seyretti. Fiyatlar geçen hafta yüzde 0.9 arttı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi de yatay bir seyir izledi.

Commtrendz Risk Management Services direktörü Gnanasekar Thiagarajan, "Salgından dolayı görülen riskten kaçınma eğilimi, hastalığın piyasa katılımcılarının küresel büyüme üzerindeki etkilerini izlemeye devam etmeleri ile birlikte, altını desteklemeye devam ediyor," dedi ve "Koronavirisün küresel ekonomi üzerindeki belirsiz ekonomik etkisi, altına güvenli liman niteliğindeki bir varlık olarak talebin devam etmesini sağlıyor. Öte yandan güçlü dolar ve sınırlı fiziki talep ise muhtemelen büyük çaplı kazançları sınırlandıracaktır" değerlensirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.7 yükselerek ons başına 17.8628 dolar çıkarken, platin yüzde 0.4 değer kazanarak ons başına 969.49 dolara ve paladyum yüzde 0.5 prim yaparak ons başına 2,447.18 dolara yükseldi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları bu ay, virüs krizinden dolayı güvenli bir liman arayan yatırımcılardan gelen akış ile tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmandı. Bloomberg'in derlediği verilere göre, varlıklar son beş haftadır yükseliyor ve bu yıl yaklaşık 65 ton arttı.

*Çin'de bölgeler, cephanelerinin tükenmesinden dolayı, virüsten kaynaklanan ekonomik zorluklarla karşı karşıya. Bu bölgeler virüsün ortaya çıkmasından önce de kamu maliyesindeki kötüleşmeden kaynaklanan zorluklarla mücadele ediyorlardı.

*Singapur, virüs salgınının turizmi ve ticareti tehdit etmesinden dolayı bu yıl için ekonomik büyüme tahmin aralığını düşürdü

*ABD emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun haftalık verilerine göre, para yöneticileri 11 Şubat haftasında altında yükseliş beklentisi ile açtıkları pozisyon (uzun pozisyon) sayısını 17,876 artırarak net 229,369'a yükseltti.

*Fed'in son toplantısının tutanakları Çarşamba günü açıklanacak.