Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Analistler AB zirvesini değerlendirdi

Analistler AB zirvesini değerlendirdi

  • EFSF'nin genişletilmesinin onaylanması ve yatırımcıların Yunan tahvillerinde %50 zarar yazmayı kabul etmesinin euroya etkilerini analistler böyle yorumladı:

Giriş: 27 Ekim 2011, Perşembe 15:59
Güncelleme: 27 Ekim 2011, Perşembe 16:01

Dünyanın önde gelen bankalarının analistleri, dün Avrupalı liderlerin Avrupa kurtarma fonunun genişletilmesine onay vermesi ve tahvil sahiplerini Yunan tahvillerinde yüzde 50 zarar yazmaya ikna etmesinin euroya etkilerini tartıştı.

Euro bugün dolar karşısında sabah 8:09 itibariyle yüzde 0.9 değerlenerek 1.4027 seviyesine yükseldi.

Barclays Plc döviz stratejistleri Arrop Chatterjee ve Yuki Sakasai

AB liderler zirvesinin, borç krizinin çözümü konusunda önemli adımlar kaydettiğine, ancak ciddi noktaların detaylarda gizli olduğuna dikkat çeken Chatterjee ve Yuki Sakasai, yorumlarında şöyle dedi:

"Piyasalar, borç kriziyle mücadele etmek için çok az destek sağlandığını düşünebilir. Ancak euro için birkaç olumlu faktör de var. Ancak tümbunlar kısa vadeli faktörler ve önümüzdeki birkaç ayla sınırlı."

Chatterjee ve Sakasai, Euro Bölgesi'ndeki risklerin daha belirgin hâle gelebileceğini, uygulamada sorunlar çıkabileceğini ve mali sorunların hâlâ var olduğunu belirterek, euroda önümüzdeki üç ay için düşüş tahminlerini korudu. Barclays analistleri Avrupa Merkez Bankası'nın da daha fazla parasal genişlemeye gitmek durumunda kalabileceğini söyledi.

Citigroup G-10 döviz stratejileri müdürleri Steve Englander ve Todd Elmer:

Englander ve Elmer, paketin önümüzdeki sene ya da daha uzun süreli olarak piyasalarda Euro Bölgesi'nden kaynaklanabilecek bir felaketi önlemeye yeterli olduğunu, ancak Euro Bölgesi'ndeki büyüme sorunlarını gidermeye yeterli olmadığını söyledi. Citigroup stratejistleri, sorun çıkarabilecek birçok ucu açık sorunun olduğuna da dikkat çekti.

Englander ve Elmer ayıca, "bu paketin euroya uzun vadeli destek sağlayabileceğini sanmıyoruz" dedi.

UBS AG döviz stratejisti Chris Walker

Walker, dün akşamda kaydedilen en büyük aşamanın Uluslararası Finans Enstitüsü ile yatırımcıların Yunan tahvillerinde yüzde 50 zarar yazması konusunda anlaşılması olduğunu belirtti.

Paketin kısa vadeli etkilerinin piyasalar ve riskli para birimleri için olumlu olduğunu söyleyen Walker, ancak uzun vadede AMB'nin faizleri indirme ihtimalinin, euronun uzun vadeli görünümüne zarar verdiğini ifade etti.

Societe Generale SA döviz araştırmaları müdürü Kit Juckes

İlk intibanın olumlu olduğunu, ancak beklentilerin tam olarak yönetilememiş olduğunu savunan Kit Juckes, uzun vadeli görünümün döviz piyasalarında değil tahvil piyasalarında kendini belli edeceğini söyledi.

Juckes, "10 yıllık İtalyan hazine kağıtlarının getirisi hâlâ yüzde 6'larda ve bu oranın krizin kontrol alınmasından önce düşmesi gerekiyor" dedi.

Royal Bank of Canada kıdemli stratejisti Sue Trinh

Trinh, Avrupa'daki borç krizinin çözülmediğini, ancak mevcut durumda istikrar sağlanmasının dikkatleri Avrupa'dan ABD'ye ve 3. tur parasal genişlemeye çevireceğini belirtti.

Lloyds Bank Corporate Markets piyasa stratejileri müdürü Charles Diebel

Yetkililerin önemli adımlar atmış olduklarını, ancak hâlâ daha eksik bekleyen kısımların olduğuna dikkat çeken Diebel, önümüzdeki aylarda manşet risklerin olabileceğini, açıklamaların yalnızca zaman kazandırdırdığını söyledi.

Royal Bank of Scotland Group döviz stratejisti Paul Robson

Piyasaların şimdilik olumlu yaklaştığını belirten Robson, ancak bu paketin çevre ülkelerdeki bozulmaları önleyemeyeceğini, yayılma riskinin de hâlâ var olduğunu savundu.

Robson, EFSF'nin hangi kaynaklar kullanılarak genişleteceğine ilişkin belirsizliklerin de bulunduğunu, bu sebeple bunların yakından takip edilmesi gerektiğini aktardı.

Öne Çıkanlar