Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Dolar/TL'de volatilite gittikçe artabilir

"Dolar/TL'de volatilite gittikçe artabilir"

  • Dolar/TL'de son haftalarda iyice artan volatilitenin, seçimler ve yoğunlaşan veri akışı ile birlikte daha da yükselmesi bekleniyor

Giriş: 27 Mayıs 2015, Çarşamba 16:19
Güncelleme: 28 Mayıs 2015, Perşembe 10:41

Türk lirası dolar karşısında yıl başından bu yana yüzde 11 değer kaybetti. Bu durumun temel nedeni, Amerikan ekonomisinin geçtiğimiz yılın ortalarından bu yana toparlandığının iyice ortaya çıkması ve buna bağlı olarak Merkez Bankası Fed'in faiz artışına yaklaşması olarak gösteriliyor.

TL, dolar karşısında son 12 aylık süreçte yüzde 20 değer kaybı yaşarken, dolar/TL kuru 2,08 seviyelerinden 2,75'lere kadar yükseldi. Dolar endeksi de aynı dönemde 80'lerden 100'lere kadar çıktı. Dolar/TL 11 Mayıs'ta 2,70 düzeyine gelmesinin ardından, ABD'den gelen olumsuz verilerin de etkisiyle 4 gün içinde 2,57'ye kadar gevşemişti. Ancak ABD'den gelen verilerin son bir haftada daha iyimser bir tablo ortaya koyması ve Türkiye'de yaklaşan genel seçimlerin ortaya çıkardığı belirsizlik, kuru yeniden yukarı çekiyor. Kur bugün TSİ 17:14'te yüzde 0,32 yükselerek 2,6503 oldu.

Uzmanlara göre Türk lirasındaki değer kaybının bir başka sebebi de 7 Haziran genel seçimleri. Son bir haftalık süreçte açıklanan ve koalisyon ihtimalini ortaya çıkaran anketler, bazı analistlere göre bu olasılığın fiyatlanmasına yol açtı.

Sonar'ın anketine göre, AK Parti'nin oy oranı yüzde 41, CHP'nin yüzde 26, MHP'nin yüzde 18,1 HDP'nin yüzde 10,4 oldu. Konda'nın geçen hafta yayınladığı ankete göre AK Parti yüzde 40,5, CHP yüzde 28,7, MHP yüzde 14,4 ve HDP yüzde 11,5 oy alıyordu. Andy-AR'ın açıkladığı son ankete göre Ak Parti yüzde 41.9, CHP yüzde 25.8, MHP yüzde 16, HDP yüzde 10.7 oy alıyor.

Analistler, seçimlere 10 gün kalması ile birlikte ABD'den gelecek tarım dışı istihdam gibi verilerin, önümüzdeki iki haftalık süreçte kur tarafında volatiliteyi artıracağını tahmin ediyor.

BloombergHT.com'a konuşan Finansbank Ekonomisti Deniz Çicek, volatilitenin seçim ve ABD'den gelen karışık sinyaller nedeniyle arttığını belirtti.

Çicek, son dönemdeki gibi önümüzdeki günlerde de yurtiçi piyasaları olumlu ya da olumsuz ayrıştıracak belirleyici etmenin seçimler olacağını söyledi. Ak Parti'nin oy oranında birkaç puanlık oynamanın ve HDP'nin barajı aşıp aşmamasının seçim sonrasında oluşacak siyasi yapıda çok ciddi farklar yaratabileceğini kaydeden Çicek " Bu yüzden belirsizlik yüksek ve volatilite artmış durumda. Birkaç hafta öncesine kadar tek parti iktidarının süreceğini fiyatlayan ve olumlu bir görünüm sergileyen piyasalar, son anketlerden sonra koalisyon ihtimalini fiyatlamaya başladılar. Bu ihtimalin seçim öncesinde arttığı yönünde bir algı oluşması durumunda daha kötümser, tersi olursa daha iyimser bir seyir göreceğimizi düşünüyorum. Yarından itibaren seçim yasakları sebebiyle kamuoyuna anket açıklanamayacak. Ancak anket kurumları son çalışmalarını abonelerine seçimden birkaç gün önceye kadar göndereceklerinden ve bunlar bir şekilde piyasalarda yankı bulacağından, son 10 günde volatilitenin yüksek olması muhtemeldir" diye konuştu.

BloombergHT.com'a değerlendirmelerde Gedik Yatırım Portföy Yöneticisi Selim Kurtulmuş, ABD'den gelen iyi veri akışının dolar varlıkları üzerindeki olumlu etkisinin yurtiçi piyasaları olumsuz etkileme kapasitesinin devam ettiğini belirtti.

Bu durumun sermaye piyasası üzerinde oldukça keskin volatilitelerin yaşanmasına neden olduğunu kaydeden Kurtrulmuş "Yatırımcıların bu dalgalanmalara alıştığını ve gereken hamlelerle risklerini azaltmaya çalıştıklarını gözlemliyoruz. Seçimlere kalan süre içinde BIST 100 için 82.500-88.500 endeks aralığı, dolar/TL için 2,52-2.68 işlem aralığının makul olduğunu düşünüyorum. Seçimlerden sonra BIST 100'de daha sakin ve daha olumlu fiyatlamaların olacağını düşünüyorum..Yunanistan konusu Haziran ayı içerisinde parite üzerinden dolar/TL'yi etkilemeye devam edecek görünüyor" diye konuştu.

Destek Menkul Değerler Finansal Analisti Adnan Çekçen ise, hem Fed Başkanı Yellen’ in şahin tondaki açıklamalarının, hem uzun bir süredir beklentileri karşılayamayan ABD Çekirdek Dayanıklı Mal siparişlerinin bu ay pozitif gelmesinin, ABD’nin bu sene faiz artırımına başlayacağına işaret ettiğini belirtti. Çekçen "Ayrıca Fed Başkan Yardımcısı Fischer’ın, küresel ekonomideki yavaşlamaya bağlı olarak hızı düşük olsa da faiz artırımının bu yıl masada olduğunu belirtmesi tekrar piyasadaki dolar talebini artırdı" dedi.

Çekçen "ABD tarafında açıklanacak verilerin etkisi ile Dolar, bu seviyeler üzerinde kalıcılık sağlarsa, yukarı eğilimin devamı beklenebilir. Endeks tarafına baktığımız zaman ise kurun yükselişi, gösterge tahvil faizinin yüzde 10’a dayanması ve son gelen seçim anketlerinde, meclis aritmetiğinin olası bir koalisyona işaret etmesi sonrası satış baskısı devam ediyor. Her ne kadar yaklaşık bir haftalık bir süre içerisinde BIST 100 yüzde 5’e yakın bir değer kaybetse de genel resimde yukarı trendini korunduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

Çekçen piyasada yaşanan olumsuz tablonun özellikle Cuma günü gelecek ABD büyüme verisi ile beraber devam edebileceğini seçim anketlerinin yarattığı belirsizlik devam ederken olumlu gelen ABD verisinin de kuru yukarı yönde destekleyebileceğini belirtti.

Çekçen, önümüzdeki iki haftada yalnızca seçimlerin takip edilmeyeceğini hatırlatarak "Seçim atmosferiyle piyasadaki yön arayışı devam ederken içerde aynı zamanda önümüzdeki hafta Türkiye Enflasyon ve haftanın son işlem günü de ABD Tarım Dışı İstihdam verisi açıklanacak. Yani oynaklığın artacağı bir haftaya giriyoruz. Dolasıyla seçim fiyatlamasının yanında bu açıklanacak verilerde piyasalar tarafından yakından takip edilecektir" tahminlerinde bulundu.

- Dolar/TL'nin son 1 aydaki grafiği:

BloombergHT.com Editörü

Enes Tunagür

etunagur@bloomberght.com

Öne Çıkanlar