Advertisement
HABERLER ABONE OL

Asgari ücret maratonunda ikinci tur görüşmeler işçi kesiminin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Toplantı öncesinde konuşan Türk-İş Genel Başkanı kamuoyunda dile getirilen rakamların altına evet demenin mümkün olmadığını söyledi.

Atalay, "TÜİK temsilcisi kusura bakmasın. Enflasyon yüzde 21 deniyor ama temel gıdalara gelen zamlar ortada. Arzumuz önümüze hemen bir rakam gelmesi ve konuyu bağlamamız." diye konuştu.

İlk toplantıda Bakanlığın çalışması duyurulmuştu

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını 1 Aralık tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirmişti.

Toplantıda bakanlığın yaptığı asgari ücret anketinin sonuçları da açıklanmıştı.

Yeni dönem asgari ücret beklentilerini tespit etmek amacıyla yapılan araştırma kapsamında Türkiye genelinde 26 ilde 604 işveren ve yönetici, 2500 işçi ile görüşüldü.

Saha uygulamasında kantitatif araştırma yöntemi ve bu yöntemin yüz yüze tekniği kullanıldı.

İmalat sanayi, tekstil, taşımacılık, inşaat, tarım, sağlık, turizm, madencilik gibi sektörlerin de aralarında olduğu 19 farklı sektörden işletmeci ile görüşme yapıldı.

Ankete göre işverenlerin 2022 yılından ihtiyatlı bir iyimser beklenti içerisinde olduğu görüldü.

Katılımcıların yüzde 34’ü yeni dönem asgari ücret ne kadar olmalı sorusuna 3 bin 501 ile 3 bin 750 TL arasında cevabını vererek en yüksek oranı oluşturdu.

Bu rakamı yüzde 19,3 ile 3 bin 251 TL ile 3 bin 500 TL arasında olmalı diyenler, yüzde 13,7 oranı ile de 3 bi 751 TL ile 4 bin TL arasında olmalı diyenler izledi.

"Asgari ücretin artırılması işten çıkarmalara yol açar mı?" sorusuna katılımcıların yüzde 74,3’ü evet yanıtını verirken yüzde 25,7’si ise hayır yanıtını verdi.

Asgari ücret çalışmasında işçiler

"Asgari ücretli işinizin yanı sıra ek bir iş yapıyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 87’si hayır, yüzde 13’ü evet yanıtını verdi.

Yeni dönem asgari ücret ne olmalı sorusuna katılımcılar ağırlıklı olarak yüzde 37,3 oranı ile 3 bin 750 ile 4 bin TL arasında beklenti ortaya çıktı. 4 bin ile 4 bin 500 TL arasında olmalı diyenlerin oranı yüzde 13, 4 bin 500 TL üzerinde olmalı diyenlerin oranı ise yüzde 21,8 olarak araştırma sonuçlarına yansıdı.

"Ailenizde sizden başka çalışan var mı?" sorusuna katılımcıların yüzde 61’i hayır, yüzde 39’u evet yanıtını verdi.

"Asgari ücretin artırılması işten çıkarmalara yol açar mı?" sorusuna katılımcıların yüzde 40,3’ü evet, yüzde 59,7’si hayır yanıtını verdi.

3. toplantı 9 Aralık'ta TİSK'te

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü işveren kesiminin ev sahipliğinde 9 Aralık'ta TİSK'te gerçekleşecek.

Daha önce Bloomberg HT’ye konuk olan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, tüm dünyada artan enerji ve emtia fiyatlarının, çip krizinin ve Kovid-19 varyantlarının yüksek belirsizlik yaratarak birçok sektörü olumsuz etkilediğinin toplantıda vurgulandığını dile getirmişti.

Toplantıda, “Üretici enflasyonunun yüzde 46’yı aştığı bir dönemden geçtiğimizi de ifade ettik.” diyen Koç, dengeli ve adil bir asgari ücretin belirlenmesi için görüşlerin aktarıldığını söylemişti.

Koç açıklamasında, “Bugün bizim tarafımızdan ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından birebir bir rakam telaffuz edilmedi. Asgari ücreti 3. toplantıda açıklamayı bekliyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2022 yılına ait genel yatırım ve finansman programının uygulanmasına ilişkin esasları belirleyen tebliği yayımladı.

Resmi Gazete'de yer alan tebliğ, kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT) ve bağlı ortaklıklarının 2022 yılına ait yatırım programına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı hükümlerinin uygulanması amacıyla izlenecek esaslar ile istenecek bilgi ve belgelerin mahiyetini belirliyor.

Tebliğde, personel atamaları, kamu kurumlarında çalışma düzeni, teşebbüs bütçeleri, izleme ve faaliyet raporlarına ilişkin uygulama hükümleri bulunuyor.

Buna göre, kamu teşebbüslerince hazırlanacak işletme bütçelerinin, programda yer alan mali hedef ve tavanlarla uyumlu olması ve işletme bütçelerinde mali hedef ve tavanları oluşturan her bir kaleme detaylı olarak yer verilmesi zorunlu olacak.

Teşebbüsler, finansman ihtiyacının oluşması durumunda zorunlu hallerde, program çerçevesinde tespit edilen mali büyüklüklerle uyumlu olacak şekilde bankalardan ticari kredi kullanımı dâhil diğer finansman yöntemlerine başvurabilecek. Ticari banka kredisi kullanımına ilişkin tüm sorumluluk teşebbüs yönetim kuruluna ait olacak.

KİT'ler 2021 yılı kâr beklentisi/gerçekleşmesi ve önceki yıldan kalan temettü borçları dikkate alınarak belirlenen tutarda, bütçe hedefleri dikkate alınarak tespit edilen ve gerektiğinde revize edilebilecek olan ödeme planı doğrultusunda temettü ödemelerini yapacaklar.

Şeffaflığın ve kamuya hesap verilebilirliğin artırılması amacıyla teşebbüsler, 2021 yılı faaliyet raporlarını 31 Mayıs 2022 tarihine kadar kendi internet sitelerinde yayımlayacaklar.