Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

BNP Paribas SA, Deutsche Bank AG ve UBS Group AG gibi kurumların yüksek notlu finans dışı şirket tahvili satış tahminlerine göre Avrupa'da özel sektör tahvil ihraçlarında brüt hacim gelecek yıl yüzde 15 ile yüzde 25 arasında bir düşüş yapacak. İtfa artışı da dikkate alındığında net ihraçlar daha da sert azalabilir.

JPMorgan Chase & Co. ve UniCredit SpA'nın her ikisi de 2014'ten bu yana en düşük seviyeye gerilemesini bekliyor.

Yaz öncesinde koronavirüsün tetiklediği borçlanmanın ardından nakit zengini şirketlerin kaldıraç azaltmaya odaklanmasından dolayı ihraçlar halihazırda azalmaya başladı. Ayrıca ekonomik endişeler yatırımları ve satın alımları caydırarak tahvil satışlarını azaltabilir.

Bloomberg verilerine göre Avrupa'da özel sektör tahvilleri bu yıl neredeyse yüzde 20 artarak 370 milyar euro oldu.

"Bazı şirketler likidite içinde yüzüyor." diyen Commerzbank AG'mim kurumsal araştırma birimi yöneticisi Marco Stoeckle, ihraçlarda gelecek yıl bir düşüş olacağının altını çiziyor. Alman bankasının tahminine göre piyasada yüzde 20'lik bir azalma olacak.

Yeni tahvil bulmakta zorlanan yatırımcılar için Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) alımları arzı daha da azaltabilir. Şirket tahvili alım programı kapsamında halihazırda 250 milyar euro civarında alım yapmış olan AMB, pandemi destek tedbirlerini daha da genişletebilir.

Gelecek yıl yaşanacak arz daralmasına, BNP'ye göre enerji ve tüketici şirketleri başta olmak üzere pandemiden en fazla etkilenen sektörler öncülük edecek. Bu sektörler bu yılki büyümede etkili oldu. Örneğin enerji şirketlerinin tahvil satışları iki katını aştı. BP Plc'nin satışları üç kat arttı.

İhraçlarda beklenen azalmaya karşın bankalar genel olarak euro tahvil satışları açısından 2021'in en yoğun geçen üçüncü yıl olacağını öngörüyor. Bunun tek istisnası tahvil satışlarında yüzde 5 artış bekleyen HSBC Holdings Plc.

Banka düşük euro borçlanma maliyetlerinden dolayı iyimser. Bunun ABD'li şirketlerin satışlarında bir sıçramayı tetikleyebileceğini düşünüyor. Böyle bir durumda dolar ve sterlin cinsi tahvil ihraçları azalırken, euro piyasası büyüyebilir.