Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası yükselen enflasyonla mücadele etmek için faizlerde agresif bir artışa imza attı.

Banka ana refinansman oranı, marjinal borç verme imkanı ve mevduat faizinde 75’er baz puanlık artış yaptı. Artış kararıyla ana refinansman oranı yüzde 1,25; marjinal borç verme imkanı yüzde 1,50 ve mevduat faizi yüzde 0,75 seviyesine çıktı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi de bu yöndeydi.

Bankanın karar metninde faizlerin daha da yükselmesinin beklendiği belirtildi. AMB metinde enflasyonla ilgili olarak "Enflasyon çok yüksek olmaya devam ediyor ve uzun bir dönem için hedefin üzerinde kalmaya devam etmesi büyük olasılık" değerlendirmelerine yer verdi.

AMB'nin açıklamasında, faizlerde enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine geri dönmesini sağlayacak seviyelere doğru önden yüklemeli adımlar atıldığı belirtildi.

Banka, önümüzdeki birkaç toplantıda Yönetim Konseyi'nin talebi düşürmek için faizlerin daha da artırılmasını beklediği ifade edildi.

AMB, "Bankaların fonlama şartlarını izlemeye devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomik projeksiyonlar güncellendi

Banka ekonomik verilere ilişkin projeksiyonlarında da güncellemeye gitti.

Avrupa Merkez Bankası'nın 2022 yılı için büyüme beklentisi yüzde 2,8'den yüzde 3,1'e çıkarken, 2023 beklentisi yüzde 2,1'den yüzde 0,9'a, 2023 beklentisi yüzde 2,1'den yüzde 1,9'a çekildi.

Daha önce yüzde 6,8 olan 2022 enflasyon tahmini yüzde 8,1'e yükseldi. 2023 enflasyon tahmini ise yüzde 3,5'ten yüzde 5,5'e çıkarıldı.

Lagarde: Enflasyon görünümüne ilişkin riskler yukarı yönlü

Kararın ardından AMB Başkanı Christine Lagarde basın mensuplarının önüne çıktı.

Lagarde'ın açıklamalarında öne çıkan ifadeler şunlar oldu:

Ekonominin bu yılın son dönemi ve gelecek yılın ilk çeyreğinde yavaşlaması beklenmekte. Enflasyon zaman içinde gerileyecek

Yüksek enerji fiyatları satın alma gücünü düşürüyor. Şirketler de yüksek enerji fiyatlarından etkileniyor. Enerji hâlâ enflasyonun ana kaynağı.

İstihdam piyasası sağlam kalmaya devam etti. Yavaşlayan ekonominin daha fazla işsizlik getirmesi olasılığı söz konusu.

Yapısal politikalar büyümeyi canlandırmayı amaçlamalı.

Petrol fiyatları denge kazanacak ancak toptan gaz satışlarında fiyatlar yüksek kalacak.

Eurodaki değer kaybı da enflasyonist baskılara yenisini ekledi. AMB euroyu yakından takip ediyor.

Özellikle kısa vadeli olarak bakıldığında büyümede riskler aşağı yönlü. Enflasyon görünümüne yönelik riskler ise yukarı yönlü. Kötüleşen üretim kapasitesi enflasyonu yukarı çekebilir. Enflasyon hâlâ çok yüksek.

Piyasada faiz oranları yükseldi. Şirketlere yönelik krediler daha maliyetli hale geldi. Bununla birlikte şirketlere yönelik borç verme güçlü.

Enflasyon bir süre hedefin üstünde kalmaya devam edecek. Önümüzdeki toplantılardaki faiz kararları verilere bağlı olacak.

AMB faiz kararını oybirliği ile aldı.

Hedeften sapılması önden yüklemeli faiz artışını haklı çıkarıyor. 75 baz puanlık faiz artışı bir norm değil. AMB faizlerde nötr seviyede değil, oraya doğru ilerliyor. Enflasyonu yüzde 2'ye döndürecek seviyeden çok uzaktayız. Ne kadar uzaktaysak daha büyük adımlar atacağız. O yüzden böyle önden yüklemeli bir adım attık. AMB'nin nihai faizi nerededir bilmiyorum. Eğer veri yüksek bir AMB faizine işaret ederse bunu gerçekleştiririz.