Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Babacan: Bu yıl yüzde 7.5 büyüme öngörüyoruz

Babacan: Bu yıl yüzde 7.5 büyüme öngörüyoruz

  • Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu yıl yüzde 7,5'lik bir büyümenin öngörüldüğünü söyledi

Giriş: 31 Ekim 2011, Pazartesi 16:12
Güncelleme: 01 Kasım 2011, Salı 08:21

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Berlin'de Alman Sanayiciler Federasyonu (BDI) ile TÜSİAD tarafından düzenlenen 1. Türk-Alman CEO Forumu'nda konuştu.

Türkiye-AB ilişkilerinin önemine vurgu yapan Babacan, ''Biz Türkiye-AB ilişkilerini bir kazan-kazan ilişkisi olarak görüyoruz. AB'nin kaybettiği ve Türkiye'nin kazandığı bir ilişki şekli değil ya da Avrupa'nın kazandığı, Türkiye'nin kaybettiği bir ilişki de değil'' dedi.

Sadece Türkiye'nin kazançlı çıkması nedeniyle değil, dünyanın güçlü bir AB'ye ihtiyaç duyması sebebiyle de Türkiye'nin AB üyeliğinin şart olduğunu ifade eden Babacan, ''Dünyanın günümüzde her zamankinden daha fazla bir şekilde güçlü bir Avrupa'ya ihtiyacı var'' dedi.

"YAŞANAN TÜRBÜLANSLARDA TÜRK BANKALARI SORUN YAŞAMADI"

Küresel ekonominin gerçekten zor bir dönemden geçtiğini, bu krizlerin yeni deprem merkezinin Avrupa olduğunu ifade eden Babacan, Avrupa'da bir çok ülkede borçların çok yüksek düzeyde olduğunu, bu nedenle Avrupa'daki liderlerin korkmadan kararlar alması, kendi şahsi ya da parti çıkarlarını mümkün olduğu kadar bir kenara bırakıp, ülke ve AB ekonomisi için doğru olan şeyleri yapması gerektiğini kaydetti.

Sorunların çözülmemesi durumunda bunların daha da büyüyerek artacağını belirten Babacan, atılacak adımların bir an önce atılmasının Avrupa için çok önemli olacağını, AB'nin daha güçlü ortak mekanizmalara ihtiyacı olduğunu, ortak bir mali politika yürütmesini de beklediklerini ifade etti.

Türkiye'de mali politikaları hep güven üzerine kurduklarını, tüm aldıkları kararlarda güvenin, politikalarının merkezinde bulunduğunu kaydeden Babacan, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı olarak göreve başladığında enflasyonun yüzde 30 civarında ve bütçe açığının yüzde 12 civarında olmuş olduğunu, Türkiye'nin ekonomisinin bu zor durumdan kurtarılamayacağının düşünülmüş olduğunu, ancak kendilerinin her zaman şeffaf ve öngörülebilir bir politikayla hedeflerine tek tek ulaşarak güven yarattıklarını söyledi.

Güven yaratılmasının önemine vurgu yapan Babacan, devletçi bir ekonomik zihniyeti geride bıraktıklarını, özelleştirme programına ağırlık verdiklerini, bu yıl sonu itibarıyla bütçe açığını yüzde 1,7'ye düşürdüklerini, bunun tüm Avrupa ülkeleri arasındaki en düşük bütçe açıklarından biri olduğunu kaydetti.

Yaşanan türbülanslarda tek bir Türk bankasının sorun yaşamadığını, OECD ülkeleri arasında tek bir bankaya destek vermek zorunda kalmayan tek ülkenin Türkiye olduğunu belirten Babacan, günümüzde Türkiye'de yatırım yapan şirketlerin büyük karlar elde ettiğini, iyi günlerde gerekli zor reformların yapılmasının bankacılık alanındaki başarının temel sırrı olduğuna inandıklarını ifade etti.

"İSTANBUL 10. BÜYÜK FİNANS PİYASASI HALİNE GELECEK"

Dünyanın birçok ülkesinde 2 önemli sorunun olduğunu, bunun kamu maliyeti ve bankacılık olduğunu ifade eden Babacan, bu her 2 konuda da Türkiye'nin yaptığı reformlarla sağlam bir duruş sergilediğini, 2009 yılındaki küresel daralmadan sonra Türkiye'nin yüzde 9 oranında büyüme kaydettiğini, bu yıl da yüzde 7 buçukluk bir büyümenin öngörüldüğünü söyledi.

İşsizliğin 2009 yılından bu yana yüzde 4 oranında düştüğünü ve Türkiye'de 2009'dan bu yana 3 milyon istihdam yaratıldığını belirten Babacan, Türkiye'de gelecek dönemde işgücü piyasasıyla ilgili reformlar gerçekleştireceklerini, yatırım imkanlarını artıracaklarını, İstanbul'u dünyanın 10. büyük finans piyasası haline getireceklerini ve hukuk reformunu devam ettireceklerini ifade etti.

Öne Çıkanlar