Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Babacan: KOBİ'lerin ekonomiye etkileri devasa

Babacan: KOBİ'lerin ekonomiye etkileri devasa

  • Babacan, "KOBİ'lerin ekonomiye etkileri devasa. Dolayısıyla, KOBİ'lere özel önem vermek, onların küresel tedarik zincirinin bir parçası olması ve finansmana daha kolay erişmesi bakımından zaruri" dedi

Giriş: 17 Nisan 2015, Cuma 10:23
Güncelleme: 20 Nisan 2015, Pazartesi 07:33

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, KOBİ'ler için yapılan her şeyin büyümeye direkt etkisi olduğunu belirterek, "Ülkelerin sadece kapsayıcı değil, daha yüksek ve sürdürebilir büyümeye sahip olmasına katkısı var. KOBİ'ler, girişimcilik demek, inovasyon demek, istihdam demek" dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında Washington'da bulunan Babacan, İktisadi İşbirliği ve Gelişme Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria ile birlikte "KOBİ ve Girişimcilerin Finansmanı: OECD 2015 KOBİ Değerlendirme" raporunun tanıtımını gerçekleştirdi.

Babacan, OECD'nin KOBİ'lere yönelik çalışmalarının çok değerli olduğu ve birçok ülkeye yarar sağladığını ifade ederken, "Ülkeleri, KOBİ'lerin finansman erişimi ve birçok diğer kriter açısından değerlendiren bu son rapor, çok önemli konulara parmak basıyor. Raporda, 34 ülke profilinin yanı sıra borç-özkaynak oranı ve varlık bazlı fonlamayı da içeren çeşitli göstergelere ilişkin genişletilmiş veriler yer alıyor. Ayrıca, KOBİ ve girişimcilerin finansmanına yönelik şartlar konusunda bilgiler veriliyor" şeklinde konuştu.

KOBİ ve girişimciler için en büyük sorunlardan birinin finansman erişimi olduğuna işaret eden Babacan, söz konusu raporun politika yapıcıların ve diğer ilgili taraftarın bu sorunu daha iyi anlamasına yardımcı olacağı görüşünü paylaştı.

- "KOBİ'ler, girişimcilik, inovasyon ve istihdam demek"-

Babacan, KOBİ'lerin gerek gelişmiş gerek gelişmekte olan ülkeler için kritik role sahip olduğunu dile getirirken, "KOBİ'ler için yaptığımız her şeyin büyümeye direkt etkisi var; ülkelerin sadece kapsayıcı değil, daha yüksek ve daha sürdürebilir büyümeye sahip olmasına katkısı var. KOBİ'ler, girişimcilik demek, inovasyon demek, istihdam demek" ifadelerini kullandı.

Birçok ülkede istihdamın en az yüzde 50'sinin KOBİ'ler tarafından sağlandığına dikkati çeken Babacan, bu oranın Türkiye'de yüzde 75 civarında olduğunu bildirdi.

Babacan, ayrıca Türkiye'nin ihracatının yüzde 60'ını da KOBİ'lerin gerçekleştirdiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"KOBİ'ler, küçük ve orta ölçekli şirketler olsa da ekonomiye etkileri devasa. Dolayısıyla, KOBİ'lere özel önem vermek, onların küresel tedarik zincirinin bir parçası olması ve finansmana daha kolay erişmesi bakımından zaruri. Biz, Türk Hükümeti olarak KOBİ'lerin önemine vakıfız. Bu nedenle, G20 başkanlık dönemimizde KOBİ'lere birçok başlık altında özel önem veriyoruz".

Türkiye'nin G20 önceliklerini kapsayıcılık, uygulama ve yatırım olmak üzere 3 başlık altında topladığını anımsatan Babacan, KOBİ'erin özellikle kapsayıcılık ve yatırım başlıkları altında kritik rol oynadığını kaydederken, geçen şubat ayında yapılan G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'na ilişkin sonuç bildirisinin de KOBİ'lerin finansmanı ve ticaret ortamını geliştirmeye verilen önemi yansıttığını belirtti.

- Dünya KOBİ Forumu kuruluyor-

Bununla birlikte, KOBİ'lerin seslerini daha fazla duyurabilmeleri amacıyla Uluslararası Ticaret Odası'na (ICC) bir Dünya KOBİ Forumu kurulması önerisinde bulunduklarını bildiren Babacan, dünyada 100'den fazla ülkeden şirketi temsil eden ICC'nin bu öneriyi memnuniyetle kabul ettiğini ve şu anda kurulum belgeleri üzerine çalışıldığını aktardı.

Babacan, gün içinde başkanı Jim Yong Kim'le görüştüğü Dünya Bankası'nın da Dünya KOBİ Forumu'nun kurucu üyelerinden biri olmak istediğini dile getirirken, OECD Genel Sekreteri Gurria'nın "Bizi de dahil edin" çağrısında bulunması salondakilerden olumlu tepki aldı.

Bu arada, Türkiye'nin KOBİ'lerin sermaye artırımını desteklemek üzere çeşitli teşvikler sunduğunu anımsatan Babacan, buna Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde birkaç hafta önce kabul edilen İstihdam, Sanayi Yatırım ve Üretimi Destek Paketi'nde yer alan sermaye şirketlerinin öz kaynak kullanımına yönelik vergi kolaylığı düzenlemesini örnek verdi.

- "KOBİ kredileri, yüzde 25 arttı"-

Babacan, söz konusu düzenlemenin G20 üyelerinden büyük ilgi gördüğünü belirtirken, geçen yıl değiştirilen bankacılık düzenlemesinin de KOBİ'lerin finansmanına katkıda bulunduğunun altını çizdi.

Bu noktada "Bu düzenlemeyle bankaların tüketici kredilerini daha yüksek, KOBİ kredilerini ise daha düşük maliyetli hale getirdik. Geçen seneki genel kredi hacmindeki büyümeye baktığımızda, tüketici kredileri yüzde 8, KOBİ kredileri ise yüzde 25 artış gösterdi. Birçok bankamızın KOBİ'leri çekmek için televizyon reklamlarına yöneldiğini görmek ilginçti" ifadelerini kullanan Babacan, bankacılık sektörüne ilişkin düzenlemelerin KOBİ finansmanında kilit rol oynadığını vurguladı.

- "KOBİ'lerin borsaya ilk 3-5 yıl içinde açılması akıllıca değil"-

Babacan, tanıtım toplantısının ardından ABD'li ekonomistlerin sorularını yanıtladı.

G20'nin KOBİ'lere yönelik girişimleri hakkındaki bir soru üzerine, KOBİ'lere özel bir alt çalışma grubu oluşturduklarını anlatan Babacan, ayrıca kadın girişimcileri desteklemek ve kadının ticaret hayatındaki rölünü güçlendirmek amacıyla kurulan "W20" (Kadın20) adlı yeni grubun da bu alanda önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Babacan, yeni kurulan bu çalışma gruplarının, kasım ayında Antalya yapılacak G20 Zirvesi'ne çeşitli öneriler ve tavsiyelerle gelmesini beklediklerini dile getirdi.

Öte yandan, KOBİ'ler için önemli diğer konuların başında hem faaliyet gösterdikleri hem de ihracat yaptıkları ülkelerdeki ticaret ortamının geldiğini belirten Babacan, özellikle bürokratik engeller, gümrük yönetmelikleri ve vize prosedürlerinin KOBİ'leri olumsuz etkilediği değerlendirmesini yaptı.

Babacan, KOBİ'lerin borsaya açılması konusundaki bir başka soruya ise "KOBİ'lerin borsaya özellikle ilk 3-5 yıl içinde açılması çok akıllıca değil. Borsaya açılmak, Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede, ancak kanıtlanmış bir performans sonrasında bir seçenek olabilir" yanıtını verdi.

AA

Öne Çıkanlar