Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bankacılık sektöründe dijital dönüşüm tam gaz devam ederken, önümüzdeki dönemde sektörde çok dönemli değişimler ve gelişmeler beklenen alanlardan biri de bulut teknolojileri. BDDK'nın Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Yönetmeliği kapsamında bulut teknolojileri konusunda bir düzenleme yapıldığını hatırlatan Akbank Teknoloji ve Operasyon Genel Müdür Yardımcısı İlker Altıntaş, "Düzenleme ile banka spesifik veya topluluk bulutu diyebileceğimiz yani yurtiçinde olmak kaydıyla bankalara hizmet vermek için tesis edilmiş ve aynı mevzuata tabi düzenlenmiş bir bulut hizmet almak mümkün" dedi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal teknoloji programına konuk olan Altıntaş, bunun bankalar açısından çok önemli bir gelişme olduğunun altını çizdi. Sektörde önümüzdeki dönemde bulut teknolojileri tarafında çok önemli değişimler ve gelişmeler olmasını beklediklerini ifade eden Altıntaş, "Aslında burada teknoloji olarak bankaların, bizlerin atması gereken adımlar var. Örneğin; uygulamalarımızı artık bulutta da çalışacak şekilde çok adımlı planlama yapmamız lazım" diye konuştu.

'HEDEFİMİZ BÜTÜN UYGULAMALARIMIZI BULUTA UYGUN HALE GETİRMEK'

Bu noktada Akbank olarak 2017'de yola çıktıklarını belirten Altıntaş şöyle devam etti: "O dönemde henüz BDDK'nın yapmış olduğu son düzenleme olmadığı için kendimize özel, kendi veri merkezimizde özel bulut bir bulut altyapısında uygulamalarımızı çalıştırmak üzere ilk adımları attık. 2019 yılında ilk uygulamamızı kendi özel bulut altyapımız üzerinde çalışır hale getirdik. Tosla uygulaması o tarihten bu yana kendi özel bulut altyapımız üzerinde çalışır durumda. Ama artık bu süreçte edindiğimiz deneyimlerle bir takım kanal uygulamalarımızı, bazı temel uygulamalarımızı da bulut altyapımızı üzerine taşıma adımlarını attık."

Hedeflerinin sonra orta ve uzun vadede bütün uygulamaları buluta hazır hale getirmek olduğunu kaydeden Altıntaş, "Konuya sadece maliyet ve verimlilik boyutunda bakmıyoruz. Aynı zamanda mimari dönüşüm, altyapı dönüşümü, yetkinliklerin dönüşümü organizasyon modelinin dönüşümü olarak, aslında bu güne kadar getirdiğimiz çevik dönüşümün yeni bir halkası olarak bakıyoruz" dedi.

'PANDEMİ DÖNEMİNDE OTORİTELER SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ AÇACAK DÜZENLEMELER YAPTI'

Pandemi döneminde nasıl dijitalleşme hızlandıysa düzenleyici otoritelerin de sektörün önünü açacak yeni düzenlemeleri hızlandırdığını söyleyen Altıntaş, bu dönemde finans sektörünün uzun süredir beklediği uzaktan müşteri ediniminin de başlamasının önünün açıldığını belirtti. 1 Ocak 2021 itibarıyla başlaması beklenen yeni dönemle birlikte, şubeye gitmeksizin mobil ya da web kanalları üzerinden müşteri edinme vurgulayan Altıntaş, "Akbank olarak teknoloji yoğun bir süreç tasarladık. NFC ile kimlik okuma - doğrulama, biyometrik ile müşteriyi tanıma, video görüşmesi ile karşılıklı sürecin içinde canlılık doğrulama gibi ileri teknoloji algoritmalarla bu süreci tasarladık. Bütün bu sürecin 6-8 dakika içinde tamamlanmasını bekliyoruz. Bunun da 3-3.5 dakikası video ile olacak" dedi.