Advertisement

Bayer AG, Monsanto Co.'nun alınmasıyla devraldığı sorunları çözüme kavuşturma yönünde önemli bir adım attı. Alman kimya devi ABD'deki davaların çözüme kavuşması ve ileride oluşabilecek hak iddialarının giderilmesi için 12 milyar dolardan fazla harcamayı kabul etti.

Tüm hukuki ihtilafların çözülmesi için 11 milyar dolardan fazla para harcama planı yapan Bayer, Çarşamba günkü açıklamasına göre, yaygın şekilde kullanılan zararlı bitki ilacı Roundup'tan kaynaklı 95 binin üzerindeki hak talebine ilişkin uzlaşmaya vardı.

Ayrıca Bayer zehirli çevre kirliliği iddialarına yönelik uzlaşmaya varmak için 820 milyon dolar ödeyecek ve dikamba bitki ilacından dolayı ekinleri zarar gören çiftçilere 400 milyon dolar ödeme yapacak.

Uzlaşmalar, Bayer'in 2018'de Monsanto'nun 63 milyar dolara alımıyla birlikte gelen riskleri çözüme kavuşturmuş olacak. Şirketin en büyük yükümlülüğü olan Roundup iddiaları ABD'de büyük bir davanın kaybedilmesi sonrasında artışa geçerken, şirketin piyasa değerinden onlarca milyar dolar silindi.

Bayer'in CEO'su Werner Baumann, hukuki engellerin çözülmesine öncelik veriyor.