Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD’nin 20 Ocak’ta görevini devralacak olan seçilmiş başkanı Joe Biden, koronavirüs pandemisinin ekonomi üzerindeki etkilerini azaltması için ABD Kongresi’nden 1,9 trilyon dolarlık acil fonlama isteyecek.

Biden’ın açıkladığı pandemi destek planı Kovid-19 ile mücadeleye 400 milyar dolar, vatandaşlara doğrudan ödenecek çeklere 1 trilyon dolardan fazla ve topluluklar ile şirketlere 440 milyar dolar yardım öngörüyor.

Paketin büyüklüğünün yanı sıra asgari ücret artışı ile eyalet ve yerel yönetimlere yardım gibi Demokratların önceliklerine yer veriyor oluşu, Cumhuriyetçilerin desteğini zora sokabilecek bir unsur olarak değerlendiriliyor. Paket, geçen ay kabul edilenin iki katından fazla, Mart 2020 Koronavirüs Yardım, Destek ve Ekonomik Güvenlik Yasası (CARES) paketinin biraz altında bir büyüklüğe sahip. Ayrıca eyaletler ile yerel yönetimlere ayrılması öngörülen 350 milyar dolarlık fonun büyüklüğü, Cumhuriyetçilerin 2020 sonunda destek verdiği 160 milyar dolarlık tutarın iki katından fazla olarak dikkat çekiyor.

Eyaletlere yardım ve sağlık sistemine fonlama dahil bazı maddeler kabul edilmek için Senato’da oyların yüzde 60’ına ihtiyaç duyarken, asgari ücret artışı, işsizlik yardımlarının uzatılması ve vatandaşlara doğrudan ödenecek çeklerin geçmesi için basit çoğunluğun sağlanması yeterli olacak.

Yıl sonunda kabul edilen pakette vatandaşlara doğrudan ödenecek çeklerin tutarı 600 dolar olarak öngörülmüştü. Biden’ın paketinde bu tutar 1.400 dolara çıkıyor. Paket ayrıca, asgari ücretin saatte 15 dolara yükseltilmesi, okulların yeniden açılması çalışmaları için 130 milyar dolar ayrılması, eylül sonuna kadar haftada 400 dolarlık ilave işsizlik yardımları yapılmaya devam edilmesini içeriyor.

Biden’ın, altyapı ve iklim değişikliği gibi daha uzun vadeli hedefleri içeren ikinci bir paketi ise gelecek ay Kongre’ye sunması bekleniyor.