Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Ocak ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 1,31 azalarak 81,99 değerini aldı. Kasım ayı sonrası başlayan düşüşün devam ettiği gözleniyor.

Endeksin detaylarına bakıldığında, bir önceki ayın nihai endeksine göre tüketicinin geleceğe ilişkin beklentilerinde iyileşme gözlenirken, mevcut durum algısında gerileme izleniyor. Finansal piyasalardaki olumlu seyir geleceğe ilişkin beklentileri olumlu etkilerken, jeopolitik gelişmelerin mevcut durum algısını olumsuz etkilediği söylenebilir.

Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi’nin bir önceki aya göre yüzde 1,54 artarak 83,81 değerini aldığını izliyoruz. Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi ise yüzde 4,98 azalışla 85,69 değerini alıyor. Mevsimsel faktörlerle yılın son aylarında güçlenen tüketim eğiliminin, Ocak ayının ilk yarısında bir miktar gerilediği izleniyor.  

Veriler, son çeyrekle iç talepte yukarı yönlü bir hareket olduğuna ve belli bir seviyede yataylaştığına işaret ediyor. Yeni yılın başında da bu seyrin devam ettiği anlaşılıyor.