Advertisement

Borsa İstanbul’da demir-çelik şirketlerinin hisse senetlerindeki yükseliş ivmesi devam ediyor.

Yılbaşından bu yana Kardemir-D hisselerinde yükseliş yüzde 25'i bulurken, Erdemir'de ise prim yüzde 5,5'e ulaştı. Demir-çelik sektöründeki artışla birlikte sanayi endeksindeki ivme de dikkat çekti. BIST sanayi endeksi, Mart ayında gördüğü dip seviyelerden yüzde 160 oranında prim sağlarken, yılbaşından bu yana yükselişi ise yüzde 10’a yaklaştı.

Bu artış ile birlikte endekste piyasa değeri en yüksek şirketler bankalardan, sanayi şirketlerine doğru kaydı. Salı günü itibarıyla piyasa değeri olarak en yüksek şirketler sırasında; 58,4 milyar TL ile Ford Otomotiv, Koç Holding 56,3 milyar TL ve Ereğli ise 55,8 milyar TL ile ilk üç sırada yer aldı.

Mart ayında bu üç şirketin piyasa değerleri; Ford Otomotiv 15,5 milyar TL, Koç Holding 32,4 milyar TL ve Ereğli ise 25,9 milyar TL olarak kaydedilmişti. Böylece Ford Otomotiv 10 aylık süre zarfında piyasa değerini kabaca 4 katına çıkardı. Aynı süre zarfı içerisinde ise demir-çelik sektöründen Ereğli’nin piyasa değeri ikiye, Kardemir’in ise dörde katlandı.

Demir-çelik sektörü şirketleri borsada dolar bazında da yükseliş seyrini sürdürdü. Şirketlerin hisselerinin performansına bakıldığında ise; Kardemir-D TL bazında rekor seviyelerden işlem görürken, dolar bazında 95 cent ile 1,05 dolarlık tarihi zirvesine yakınsadı. Erdemir de 2,10 dolar ile 2,30 dolarlık zirvesine sadece yüzde 10 civarında uzakta.

Küresel metal fiyatları sektörü destekliyor

Analistlerin değerlendirmelerine göre demir-çelik sektöründeki yükselişi destekleyen temel gelişme küresel metal fiyatlarındaki artış oldu. Bunun yanında çelik talebindeki ertelenmiş güçlü seyir ve bunun etkisiyle iç ve dış talepteki ivmelenme sektöre ivme sağladı. Sıcak haddelenmiş çelik fiyatları 2020 yılının son çeyreğinde ortalamaların yıllık bazda yüzde 37 üzerine çıktı. Aracı kurumların beklentilerinde bu yılın ilk 6 ayında çelik fiyatlarındaki ivmenin korunacağı öngörüldü. Son olarak İş Yatırım 2021 yılı için çelik fiyatlarındaki yıllık ortalama artış tahminini yüzde 17’den yüzde 28’e revize etti.

Aracı kurumlar hedef fiyatlarını yükseltiyor

Demir-çelik sektörü şirketleri küresel koşulların da desteğiyle pozitif hava yakalarken aracı kurumlar da model portföylerinde demir-çelik şirketlerine yer verdi ve şirketlerle ilgili hedef fiyatlarında yukarı yönlü revizeler yaptı.

Kardemir için; Yatırım Finansman ve Vakıf Yatırım 7,80 TL, Yapı Kredi Yatırım 7,50 TL ve BGC ise 8.9 TL hedef fiyat paylaştı. Erdemir için ise; Yatırım Finansman 18,20 TL, Yapı Kredi Yatırım 17,90 TL ve BGC ise 16,20 TL 12 aylık hedef fiyat oluşturdu.

Konu ile ilgili yakın zamanda rapor paylaşan TEB Yatırım; Erdemir için 12 aylık hedef fiyatını yüzde 35 artışla 21,32 TL’ye çıkarttı. Çelik fiyatlarıyla kazanç korelasyonu yüksek olan şirketin neredeyse tam kapasite çalıştığı aktarıldı. 'Al' yönlü tavsiyesini koruyan kurum, yüzde 10 temettü verimi beklediğini açıkladı.

Kardemir için 'Al' önerisini koruyan TEB Yatırım, hedef fiyatı 10,51 TL’ye yükseltti. Çin hurda ithalatının yeniden başlaması ve Rusya’dan hurda ihracat vergisinin uygulanması yerel uzun çelik fiyatları içini destekleyici olduğu paylaşıldı. Bunun da Kardemir için muadillerine göre rekabet avantajı sağlayacağı ifade edildi.