Advertisement

Yeni tip korona virüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında bu akşam başlayacak tam kapanma döneminde tarımsal faaliyetlerine devam etmek isteyen üreticiler, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıt için Ziraat Odaları ve il/ilçe tarım müdürlüklerinde yoğunluk oluşturuyor.

Giresun Ziraat Odası'na gelen çiftçiler, ÇKS belgesi almak için başvuru yaparken, çiftçiler oda önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 29 Nisan Perşembe akşamında itibaren ülke genelinde 17 gün uygulanacak olan ‘tam kapanma’ süresinde tarımsal alanda üretimin aksamaması adına ziraat odaları tarafından üreticilere verilen ‘Çiftçi Belgesi’ni suiistimal eden üreticilere güvenlik güçleri tarafından cezai işlem uygulanacağı uyarısında bulundu.

Hasat dönemi yaklaşırken Rizeli çay müstahsilleri de çiftçi belgesi almak için Ziraat Odası önünde uzun kuyruklar oluştururken, Adıyaman, Kahramanmaraş, Eskişehir, Kayseri, Erzincan, Aydın, Sakarya, Konya, Antalya, Adana, Mersin, Bursa gibi farklı illerde de çiftçiler, izin belgesi almak için ziraat odaları ve İlçe Tarım Müdürlükleri önünde yoğunluk oluşturdu.

Tarımsal alanda kısıtlamadan muaf olanlar

Bilecik Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, 17 günlük sokağa çıkma kısıtlamasında bitkisel üretimde Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi (ÇKS), hayvansal üretimde işletme kayıt belgesi, arıcılık faaliyetleri için Arıcılık Kayıt Sistemi Belgesine (AKS), sahip üreticilerin tarımsal faaliyetlerine kısıtlama olmaksızın devam edebileceklerini söyledi.

İl Müdürü Yoldaş, yaptığı açıklamada, " Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda İçişleri Bakanlığı 81 İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne genelge gönderdi. Genelgeye göre; Korona virüs tedbirleri kapsamında, İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’da başlayarak 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’e kadar sürecek olan tam kapanma döneminde 81 ilde sokağa çıkma yasağı uygulanacaktır. Genelge doğrultusunda ilimizde tarımsal faaliyetlerde bulunan üreticilerimizin mağduriyet yaşamamaları, tarımsal üretime devam edebilmeleri amacıyla belirtilen tarihler aralığında; bitkisel üretimde Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi (ÇKS), hayvansal üretimde işletme kayıt belgesi, arıcılık faaliyetleri için Arıcılık Kayıt Sistemi Belgesine (AKS), sahip üreticilerimiz tarımsal faaliyetlerine kısıtlama olmaksızın devam edebileceklerdir. Yoğunluk yaşanmaması adına ilgili belgelere üreticilerimiz e-devlet üzerinden de ulaşabileceklerdir" ifadelerine yer verdi.