Advertisement

Çikolata savaşları nedeniyle en büyük kakao üreticisinin çekirdekleri elinde kaldı.

Fildişi Sahilleri'ndeki kakao çiftçileri küresel çikolata savaşlarından dolayı zor günler geçiriyor. En büyük kakao üreticisinin, iki yıldan az bir süre önce Ganalı şirketle birleşerek Nestle ve Hershey gibi şirketlerin çekirdek için daha fazla ödeme ve fiyatlarda kontrolü sağlama planı geri tepti. Fildişi Sahilleri ve Gana küresel kakao arzının yaklaşık yüzde 70'ini tedarik ediyor.

Alıcılar ödemeyi reddederken kakao çekirdekleri depolarda birikiyor, Fildişi Sahilleri'ndeki çaresiz kakao çiftçileri ise düzenleyici kurumların kapılarında yatarak bir aksiyon alınmasını bekliyor. Bekleyenlerden biri olan 45 yaşındaki çiftçi Baba Kampe kakao stoklarının biriktiğini ve artık çocuklarına bakamayacak duruma geldiklerini söyledi.

Çiftçilerin elinde 200 bin ton kakao çekirdeği kalırken aracılar kakaonun kilosuna 800-850 CFA frangı öneriyor. Bu rakam devletin vaat ettiği 1000 CFA frangının da altında.

Pandemi nedeniyle karantinalar çikolata tüketiminin azalmasına neden olurken kakao çiftçileri mahsüllerini satamıyor ve stoklamak için yeterli alanları da bulunmuyor. Aracılar, hükümetin minimum fiyatından daha az ödeme yaparken Fildişi Sahilleri bu sezonun ürününü satmak için büyük indirimler yapmak zorunda kaldı.

Dünya Kakao Vakfı'na göre Batı Afrikalı ortalama çiftçiler ailelerinde 6 ile 8 kişiyi geçindiriyor, Fildişi Sahilleri'ndeki çiftçilerin yarısından fazlası da yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Kakao traderı olan Derek Chambers "talebin düştüğü bu ortamda kimse kakao için yüksek fiyatı garanti edemez" değerlendirmesini yaptı.