Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin, çevrimiçi ödeme pazarındaki piyasa yoğunluğunu azaltmak için yeni düzenlemeler uygulamaya hazırlanırken Ant Group ve rakibi Tencent bu düzenlemelerden ciddi şekilde etkilenebilir.

Çin Merkez Bankası'ndan çarşamba günü yapılan bir açıklamada, pazardaki işlemlerin yarısından fazlasını oluşturan banka dışı ödeme şirketlerinin ya da pazardaki işlemlerin üçte ikisini gerçekleştiren iki ayrı şirketin tekel karşıtı soruşturmalara konu olabileceği belirtildi.

Eğer şirketlerin tekel olduğuna karar verilirse, merkez bankaları kabineye şirketleri ayırma dahil birçok kısıtlayıcı tavsiyede bulunabilir. Ödeme lisansına sahip olan şirketlerinse operasyonlarını yeni kurallara uyumlu hale getirmek için bir yılları var.

Duyurulan yeni düzenlemeler ödeme sitemlerine karşı şimdiye kadar uygulanacak en detaylı ve en güçlü önlemler olacak.

Şu anki banka dışı ödeme sitemleri pazarının yüzde 38’ini Tencent’in WeChat’i oluştururken yüzde 55’ini Alibaba’nın Alipay’ı oluşturuyor. Eğer şirketler bir yıl içerisinde paylarını düzenlemelere uygun seviyelere indirmezlerse soruşturma sürecine tabi olacaklar.

Daha önce ne olmuştu?

Ödeme sistemlerine karşı başlatılan soruşturmalar Ant'ın halka arzının iptaliyle başlamıştı. Şirketin halka arzının dondurulmasına bizzat Çin Devlet Başkanı Şi'nin karar verdiği belirtilirken Çinli finansal teknoloji şirketinin sahibi milyarder Jack Ma Ekim ayında Şanghay'daki bir zirvede, devlet düzenlemelerinin yeni girişimleri tıkadığını ve büyümeyi hızlandıracak reformların getirilmesi gerektiğini söylemişti. Bu konuşmanın ise Ant Group’un halka arzını engelleyen bir olaylar zincirini başlattığı düşünülüyor.

Çin Piyasa Düzenleme Yönetiminin anti-tekel bürosu Aralık ayında, Alibaba, Tencent’in Çin birimleri olan Literature ve Hive Box’ın şirket başına 500 bin yuan (76.500 dolar) ceza aldığını belirtmiş, ceza sonrasında Alibaba’nın hisseleri Hong Kong’da yüzde 3 düşerken Tencent’in hisseleri de yüzde 3,2 değer kaybetmişti.

Bundan yaklaşık 10 gün sonra ise Çin hükümeti, Alibaba’ya monopolcü uygulamalarda bulunduğu gerekçesiyle soruşturma başlatmış ve Ant Group’u üst düzey finansal düzenlemelerle ilgili bir toplantıya çağırmıştı.