Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin’de Ulusal Halk Kongresi'nin yıllık toplantıları, başkent Pekin’de başladı. Çin Başbakanı Li Keqiang, Ulusal Halk Kongresi 4. Toplantısı’nın açılışında hükümet çalışma raporu hakkında açıklamalarda bulundu.

Başbakan Li, Çin’in salgınının etkilerinden güçlü bir şekilde kurtulmayı başardığını ve 2021’de ekonomik büyüme hedeflerinin “yüzde 6 üstü” olduğunu söyledi. Li toplantıda hükümetin 2021 yılı için 11 milyondan fazla yeni istihdam oluşturma hedefinin de olduğunu açıklandı.

Bloomberg HT’ye konuk olan Pekin Üniversitesi Maliye Profesörü Michael Pettis, Çin Başbakanı’nın Ulusal Halk Kongresi’nde yaptığı açıklamalar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Pettis toplantıda açıklanan ekonomik hedefler hakkında, Çin'in yüzde 8-9'luk yüksek bir büyüme hedefi belirlememesinin olumlu olduğunu fakat ülkedeki siyasi kesmin yavaşlayan büyümeden endişeli olduğunu belirtti.

Pettis konuşmasında, Çin'de teşvikin nispeten düşük kalacağını fakat talebin canlanmasının beklendiğini açıkladı. Tasarruf oranlarının, dünyanın geri kalanında arttığı gibi Çin'de de artış gösterdiğini belirten Pettis, diğer bir taraftan ülke genelindeki ücretlerin nispi anlamda çok düşük olduğunu ve bunun sonucu olarak da tüketimin düşük olduğunu söyledi. Çin’de 2021 yılında tüketim ve yatırım tarafında olumlu gelişmelerin olacağını öngören Pettis, “Bu yıl tüketimde ve yatırımlarda güçlü bir canlanma bekliyoruz.” dedi.