Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC) ticari bankalara orta vadeli fonlama sağladı ve bu fonlama için uyguladığı faizi düşürdü. Analistler, virüs salgınından dolayı ekonomiye destek amacıyla atılan bu adımın gelmesini bekliyorlardı.

PBOC pazartesi günü bankalra 200 milyar yuan (29 milyar dolar) tutarında bir yıl vadeli kredi sağladı. Bu imkan için uygulanan faizi ise 10 baz puan düşürerek yüzde 3.15 ile 2017'den beri en düşük seviyesine çekti. PBOC ayrıca 7 gün vadeli ters repo işlemi ile de piyasaya 100 milyar yuan verdi. Böylelikle, Pazartesi günü vadesi gelen 1 trilyon yuanlık ters repo dönüşünün 700 milyar yuanlık kısmı geri çekilmiş oldu.

Pekin'de Huachuang Securities Co. analisti Zhou Guannan, "Faiz indirimi beklentilerle paraleldi, ancak piyasaya enjekte edilen para miktarı, bankalararası fonlamanın yeni yıl tatili sonrası yeterli olması ile birlikte göreceli olarak küçüktü," dedi ve Mart ayında ilave orta vadeli fonlama imkanının getirilmesini beklediğini sözlerine ekledi.

Koronavirüs salgınının Ocak ayı sonlarından itibaren kötüleşmesi ile birlikte, Çin Merkez Bankası ve hükümet, finans piyasalarını yatıştırmak ve şirketlere destek sağlamak için küçük çaplı faiz indirimleri, erken tahvil satışları ve diğer bazı hedefli tedbirleri uygulamaya başladı. Teşviklerde şimdiye dek yoğun miktarlarda artış görülmedi, ancak koronavirüs kontrol altına alırnırsa ve kontrol altına alındığı zaman bu durum değişebilir.