Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Çin petrol fiyatlarındaki sert düşüşün ardından, konuya yakın kaynakların aktardığı bilgiye göre acil durum rezevleri için alım yapmayı planlıyor.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı bu yıl yaşanan yüzde 60'lık düşüşten ucuz petrol depolamak için yararlanıyor. Ancak Çin hükümetinin stokların şekli, büyüklüğü ve kullanımı ile ilgili bilgi sağlama konusundaki isteksizliği petrol piyasasında önemli bir spekülasyon kaynağı. 

Konunun halka açık olmaması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklara göre Pekin, devlet kurumlarına depolarını hızlı bir şekilde doldurma talimatı verdi. Kaynaklara göre Pekin, resmi rezervler haricinde ticari alanları da depolama için kullanabilir. Ayrıca hükümetin kendi stoklarını doldurmaları için şirketleri de cesaretlendirdiği belirtildi.

Hükümetin ilk hedefi resmi stokları 90 günlük net ithalat seviyesinde tutmak, sonrasında ise ticari rezervler de dahil olmak üzere 180 güne çıkarmak. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre net ham petrol ithalatı 900 milyon varil seviyesinde bulunuyor. Çin'in mevcut rezerv miktarı bilinmiyor ve Pekin net ithalatı hesaplarken farklı bir yöntem kullanıyor olabilir. Ancak analistler Çin'in yıl boyunca ek 80 - 100 milyon varil alım yapabileceğini tahmin ediyor.

Söz konusu alımların piyasadaki arz fazlasının bir kısmını silecek olmasına karşın, traderlar koronavirüs nedeniyle gidilen kapanmalardan kaynaklı talepteki genel bozulmayı dengelemekten uzak olduğunun altını çiziyor.

ABD'de Trump yönetimi de, sorunlu petrol sondaj şirketlerini desteklemeye yönelik olarak resmi rezervleri için Çin'in açıkladığına yakın miktarlarda alım yapacaklarını açıklamıştı.