Advertisement

Deniz Yatırım 2021 yılı için strateji raporunu yayımlarken 2021’i “olumlu bekleyişlerin sabırla şekilleneceği yıl” olarak tanımladı.

Küresel büyümede toparlanmanın başladığı fakat bunun zaman alacağını belirten Deniz Yatırım, küresel para politikalarının destekleyici duruşunun en eren senaryoda 2-3 yıl daha kalmasını öngördü.

“2021 yılı işlemlerinde küresel Amerikan doları fiyatlamalarının zayıf seyretmesini ve düşüş eğiliminin devam etmesini bekliyoruz.” diyen kurum, zayıf Amerikan doları fiyatlamasının farklı varlık gruplarındaki etkileşiminin de önemli olacağına değindi.

"Altın için fiyat beklentimiz 2.050 dolar"

Deniz Yatırım emtia fiyatları içinse “Ons altın açısından 2021 yılı ortalama fiyat beklentimiz 2050 dolar seviyesinde oluşurken, gümüş cephesi için de 29 dolar ile iyimser olduğumuzu eklemek isteriz. Petrol fiyatlarında küresel toparlanma, arz kaynaklı atılan OPEC+ adımları ve spekülatif pozisyonlanma eğilimi gibi detayların riskleri yukarı yönde şekillendirdiği ve fiyatlamaları $55-60 aralığına doğru taşıma potansiyelinde olduğunu değerlendiriyoruz.” dedi

ABD’deki ‘Mavi Dalga’ senaryosunu olumlu olarak değerlendirdiklerini belirten Deniz Yatırım, bu senaryonun gelişmekte olan ülkeler açısından da pozitif etkileri olacağını söyledi.

2021 yılında Türkiye ekonomisinin %4 seviyesinde büyüme gerçekleştirmesini, turizmde toparlanmanın global pandemi koşullarındaki iyileşme beklentisine paralel hız kazanmasını, Türk lirasının 2020’deki değer kaybının ardından ihracat performansına kısmen pozitif katkı sağlamasını ve iç tüketimin yüksek seviyelerden daha dengeli düzeylere gerileyerek yoluna devam etmesini bekliyoruz.

“Türkiye ekonomisinde gerçek anlamıyla ‘dengelenme’ süreci 2021 yılında gerçekleşebilir.” diyen Banka, büyümenin ülke trend seviyelerinde gerçekleşeceğini ve enflasyonun düşük çift hanede oluşacağına da değinerek “2021 yılında Türkiye ekonomisinin %4 seviyesinde büyüme gerçekleştirmesini bekliyoruz.” dedi.

"Dolar/TL yıl sonunda 8,30 olabilir"

Kurum, CDS’in geçmiş dönem ortalamaları olan 200bp seviyelerinde dengelenme göstermesini ve emsalleri ile olan makası aşağı yönde kapatmaya devam etmesini öngörüyor. Dolar/TL paritesi içinse yıl sonunda 8.30 seviyesini öngördüklerini belirten Deniz Yatırım, “TCMB’nin yılın ilk yarısında sıkı para politikası duruşunu muhafaza etmesini ve politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmemesini bekliyoruz.” diye ekliyor. Banka ek olarak, yıl sonunda faiz oranının yüzde 12,50 seviyesinde olmasını bekliyor.

“BİST 100 endeksi için 12 ay vadede hedef fiyat seviyesini 1900 puan olarak belirliyoruz. Hesaplamalarımızda kullandığımız risksiz faiz oranı (risk free rate) ise yüzde 13.” diyen Deniz Yatırım, banka ve sigorta sektörü hisselerine daha fazla ilgi duyduklarını söyledi.

Migros ve Halkbank hisselerini model portföylerine eklediklerini belirten kurum, İş Yatırım, Otokar ve Koç Holding’i model portföylerinden çıkardıklarının altını çizdi.

Deniz Yatırım tercih ettikleri hisseleri ise şöyle sıraladı

  • Garanti Bankası
  • Halkbank
  • İş Bankası
  • Koza Altın
  • Migros
  • Petkim
  • Şişe Cam
  • Turkcell
  • Tüpraş