Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek, ticari hayatın kolaylaşmasına katkı bakımından bütün iş süreçlerini dijitalleşme odağında güncellediklerini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına katılan Şimşek, "Öte yandan, kendi süreçlerimizdeki bu dijitalleşme tek başına yeterli değil.  Siz kendiniz ne kadar dijitalleşirseniz dijitalleşin, müşterileriniz de sizinle paralel hızda teknolojik gelişimleri izleyip kullanmadığı takdirde yaptıklarınız tek başına yeterli olmuyor.  Müşterilerimizin dijitalleşmelerine de katkı verme amacıyla Dijital Anadolu Projesi gibi, Dijital Dönüşüm Merkezi Projesi gibi, Dijital Tarım Projesi gibi projelere imza attık. Maksimum İşyerim projesi de bu amacımıza yönelik geliştirdiğimiz bir uygulama" diye konuştu.

 

Sosyal medya ve dijital pazar yerlerinden gerçekleştirilen ticaret hacminin çağın trendlerine paralel olarak arttığını belirten Şimşek, bu şekilde ticaret yapanlar için “Linkle Tahsilat” uygulamasını devreye aldıklarını söyledi. Bu yöntem ile sosyal medya ve dijital pazar yerleri üzerinden ticaret yapan müşterilerinin yanı sıra B2B (Şirketten şirkete) iş modelinde çalışan firmaların tahsilat süreçlerinde pratiklik sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Şimşek, Şöyle devam etti: "Linkle tahsilat uygulamasını kullanan tacirlerimiz ödeme almak için Maximum İşyerim üzerinden satış tutarı ve para birimini belirleyerek bir ödeme linki oluşturuyor.  Bu linki ödemeyi yapacak olan müşterisine SMS, e-posta gibi olağan bir iletişim kanalıyla hızlı bir şekilde ulaştırarak anında tahsilat yapabiliyor."

'ANINDA KREDİ 120 MİLYON TL'YE ULAŞTI'

Anında Ticari Kredi uygulamasıyla esnaf ve gerçek kişi tacirlerin ticari kredi başvurularını şubeye gitmeden,  İşCep ve İnternet Şube üzerinden 7 gün 24 saat boyunca yapabildiğini altını çizen Şimşek, bu krediden müşterin kefilsiz, yazılı talimat, belge veya evrak hazırlamadan hızlı bir şekilde 1 dakikadan kısa bir süre içinde başvurusunu tamamlayabildiğini belirtti. Yakın zamanda buradaki kredi limitini müşteri başına  50 bin TL’den 100 bin TL’ye çıkardıklarını kaydeden Şimşek, "Finansal teknolojilerin ticari bankacılıktaki kullanımına iyi bir örnek olan bu uygulamamızda bugüne kadar yaklaşık 120 milyon TL’lik  kullandırım oldu.  Esnafımız, tüccarımız anlık ticari kredi ihtiyacını pazartesi gününü beklemeden, mesai saatlerine uyma telaşı olmadan hızlı bir şekilde karşılayabiliyor" dedi.

'TEMİNAT MEKTUBUNU ELEKTRONİK ORTAMA TAŞIDIK'

Dijital anlamda, nakdi krediler tarafında gelişmelerin benzerini gayri nakdi tarafta da uygulamaya başladıklarını ifade eden Şimşek, teminat mektuplarında da artık elektronik ortama geçtiklerini söyledi. Teminat mektuplarının en geleneksel ve yaygın finansal ürünlerden biri olduğunu vurgulayan Şimşek, "Daha önce müşteri deneyimi bakımından sorunlu alanlar olan; teminat mektubunu kaybetmesi, fiziki teslim ve saklamadaki zorlukları, vade takibinde yaşadıkları zorlukları bu şekilde geride bırakmış olduk. Üstelik bu şekilde süreçlerde ciddi bir zaman tasarrufu sağlıyor. E-teminat mektupları ilk aşamada Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün muhatabı olduğu mektuplar için düzenlenmeye başlandı, bunu Eximbank mektupları izledi" diye konuştu.

'TÜM HESAP BİLGİLERİ VE HAREKETLERİ TEK EKRANDA'

Açık bankacılığın bankacılık sektörünün gündemine olduğunu hatırlatan Şimşek, banka olarak 2018 yılında 14 API (application programming interface–uygulama programlama ara birimi) ile açtıkları API portalında API sayısını 32'ye çıkardıklarını söyledi. Halihazırda iş Bankası API’lerini test etmek amacıyla ortama kayıtlı yaklaşık 500 adet firma ve geliştirici bulunduğu bilgisini veren Şimşek, "Tüm API’lerimiz yoğun talep görüyor. Ancak; havale, EFT ve krediyle ödeme işlerine daha yoğun bir talep geldiğini söyleyebilirim" dedi. İş Bankası olarak, paylaşmanın faydayı çoklayacağına inandıklarının altını çizen Şimşek, "Bu konuda da öncü rolümüzü yerine getirmiştik zaten. Hesap bilgilerinin konsolide edilerek  müşterilere sunulmasını sağlayan ürünümüz TekCep’in lansmanını Eylül ayında yapmıştık. Hesap Bilgileri Servis Sağlama hizmetinin şu anda Türkiye’de Bankalar nezdindeki tek karşılığı TekCep. TekCep, Bir bankanın müşterilerine bu kapsamda verdiği hizmet bakımından sektörde bir ilktir. Müşterilerimizin günlük ticari faaliyetlerini sevk ve idare ederken nakit yönetiminin ne kadar önemli olduğunu bildiğimiz için Bankamız iştiraki Softtech TekCep’i geliştirdi. TekCep, ticari müşterilerimizin İşCep ve internet bankacılığı üzerinden ulaşabildikleri ve diğer bankalardaki hesap bilgilerini ve hareketlerini tek ekrandan görüntüleyebilmelerini sağlayan bir fonksiyon. Verdiğimiz bu hizmetle müşterilerimiz birçok banka nezdindeki hesap bilgi ve hareketlerini tek bir uygulamaya ve tek bir siteye giriş yaparak görüntüleyebiliyor" diye konuştu.