Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, hedge fonlarının dolardaki net kısa pozisyonları Nisan 2018’den sonraki en yüksek seviyeye çıktı.

Hedge fonlarının pozisyonu küresel rezerv paranın son iki senenin en düşük seviyesinden yukarı yönlü hareketine başlamasıyla beraber artış gösterdi. Yeni Hazine Bakanı Janet Yellen’ın zayıf bir dolar kurunu hedeflemeyeceklerini açıklaması beklenirken, hedge fonlarının dolarda öngördüğü zayıflığın yeni yönetimin politikalarının da daha yakından takip edilmesine yol açacağı öngörülüyor.

“Dolar yılın geri kalanında daha düşük seviyelere doğru yol alabilir.” diyen JPMogan Küresel Derecelendirme Müdürü Seamus Mac Gorain, birçok para biriminin küresel büyümeye bağlı olduğunu özellikle de gelişen ülkelerin bundan etkilendiklerini belirtti.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi bu ay üç yılın en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 1 civarında yükseldi. Yaşanan bu yükseliş toparlanmaya dair beklentileri canlandırırken Goldman Sachs ve Bank of America’nın anketleri daha zayıf bir dolar olacağına işaret etti.

Yüksek dolar değeri, düşük nominal ve reel faizler ile küresel ekonomideki hızlı toparlanmanın 2021 yılında dolar üzerinde baskı oluşturacağını düşünüyoruz. Goldman Stratejisti Danny Suwanapruti

Wall Street Journal’in haberine göre, Yellen’ın piyasa tarafından karar verilen bir dolar değerini savunacağını açıklaması beklenirken daha zayıf bir ABD doları hedeflemediklerini garanti edeceği düşünülüyor.

Australia ve New Zealand Banking Group Asya Araştırma Müdürü Khoon Goh ise bunun geçmişteki gibi bir güçlü dolar politikası olmadığını söyleyerek, “Piyasada belirlenen dolar kuruna bağlılığın açıklanması demek, yeni yönetimin daha zayıf bir dolar kuruna razı olduğu anlamına geliyor.” dedi.

Rabobank/ Matys: TL’nin dolar karşısında kazançlarını daha da artırmasını bekliyorum